Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Misterul din spatele gropilor…

VIDEO Misterul din spatele gropilor săpate în Cimitirul „Sfântul Lazăr”

Declarațiile fostului primar de Chișinău Dorin Chirtoacă, dar și mai multe informații difuzate de presă sau distribuite de diverse persoane pe rețelele de socializare au alimentat ideea generală că autoritățile pregătesc deja sute de gropi în cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău pentru cei răpuși de coronavirus. De fapt, afirmă Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, procesul este unul obișnuit, care se face periodic. „Noi, tot timpul am avut aceste gropi săpate, de zeci de ani. Și până a fi eu în funcția respectivă, și de când eu am venit în funcția respectivă… Noi tot timpul avem 3-400 de gropi săpate în avans”, precizează Boțan.

22 de persoane au decedat în R/. Moldova după ce au fost testate pozitiv la COVID 19

La 31 martie, pe internet a început să circule un video publicat de emisiunea „Vorbește Moldova” (postul Prime TV) în care se menționa că la cimitirul „Sfântul Lazăr” se pregătesc 1500 de morminte pentru potențialele victime de COVID 19. În material erau și declarații scurte ale directorului Cimitirului, Pavel Ene și ale Ludmilei Boțan, directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, care vorbeau despre deschiderea unui nou sector în cimitir și săparea a aproximativ 100 de gropi, inclusiv pentru cei care vor deceda de pe urma COVID 19. Ulterior, tema a fost preluată și distribuită, inclusiv de politicieni. 

Chirtoacă: „Acoperiți gropile, astupați-le!”

La 4 aprilie, Dorin Chirtoacă, fostul primar al Capitalei timp de 10 ani a făcut un video chiar din fața unor gropi săpate în Cimitirul „Sfântul Lazăr” și acuza guvernarea. „Aici guvernarea, „luptând” cu coronavirusul, deja ne-a săpat aproape 200 de morminte, alte 1500 sunt în pregătire… Acoperiți gropile, astupați-le! Respectați demnitatea oamenilor, inclusiv a celor care sunt pe moarte! Nu-i îngropați de vii! Cum se simt ei, să fie în viață și să știe că gropile le sunt săpate? Săparea gropilor înainte de moarte, mai ales în această situație critică, înseamnă, de fapt, asta: „Muriți mai repede, mormintele vă așteaptă”, a scris fostul primar al capitalei, în timp ce vorbea din fața gropilor din Cimitirul „Sfântul Lazăr” . 

Fostul primar își argumenta afirmațiile făcând referire la dispoziția Comisiei Situații Excepționale a mun. Chișinău din 30 martie 2020 în care, printre altele, se preciza că Întreprinderea Municipală „Combinatul Servicii Funerare” „în temeiul cererilor rudelor defuncților decedați drept urmare a a COVID 19 va asigura înhumarea lor în cimitirele orășenești după cum urmează:

a) în locurile de înhumare, anterior rezervate, în cimitirele aflate în gestiunea Combinatului Servicii Funerare

b) în celelalte cazuri, locurile pentru înhumări vor fi asigurate în cartierul special determinat nr 277 din Cadrul Cimitirului „Sfântul Lazăr”.

Nici în dispoziția semnată de actualul edil, Ion Ceban, nici în afirmațiile publice ale fostului primar, Dorin Chirtoacă nu se menționează însă că sectorul 277, deschis recent, este, de fapt, următorul sector disponibil după ce 276 s-a umplut. Ambele sunt amplasate unul lâng altul.

Sectorul nr 276, amplasat în imediata vecinătate a sectorului deschis în urmă cu câteva săptămâni, nr. 277, unde ar urma să fie înhumați INCLUSIV cei decedați de COVID 19. Foto: Igor Ionescu/ZdG

Un sector nou, cu câteva sute de gropi, NU 1500

Gropile despre care se vorbește în ultima săptămână stau în trei rânduri și sunt amplasate în capătul cimitirului, lângă șoseaua Balcani, într-un loc greu accesibil. E o parte nouă a cimitirului ce se dezvoltă pe un fost câmp. Nu există însă persoane înhumate în acel sector. Anterior, aici a fost înhumată doctora Ecaterina Litvinschi, prima victimă a COVID 19 în R. Moldova. Ulterior însă, după insistențele unei rude apropiate, aceasta a fost reînhumată într-un alt sector, lângă soțul ei, decedat anterior. Astfel, astăzi, 7 aprilie 2020, nu există persoane decedate de coronavirus înhumate în acel sector. 

De fapt, afirmă Ludmila Boțan, sectorul nou deschis în Cimitirul „Sfântul Lazăr” și cele aproximativ 300 de gropi nu ar avea legătură cu criza provocată de coronavirus. „Totul a pornit de la acel video (publicat de „Vorbește Moldova, n.r.”). Dar, a fost o interpretare a lucrurilor”, afirmă Boțan. 

Boțan: „La ultimul antrenament pe care l-am avut anul trecut, cu comisia situații excepționale la Botanica, am raportat 400 de gropi săpate”

Ludmila Boțan/foto facebook.com

Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”: „Noi, tot timpul am avut aceste gropi săpate, de zeci de ani. Și până a fi eu în funcția respectivă, și de când eu am venit în funcția respectivă… În situații excepționale, care pot interveni în orice moment. Mâine, de exemplu, dacă e un cutremur de pământ și se întâmplă că decese avem o mie de persoane. Ce am putea noi să facem când capacitatea de a săpa gropile… Noi putem săpa zilnic 25-30 de gropi. Ce ne facem noi? Acest lucru a fost tot timpul și el este și în regulamentul nostru intern, pentru situații excepționale. De fiecare dată raportam acest lucru la toate antrenamentele sau când aveam întâlniri cu comisia situațiilor excepționale. Acest lucru, dacă vă interesează, ar fi trebuit să-l cunoască și dl Dorin Chirtoacă, fiind 10 ani președintele Comisiei Situațiilor Excepționale. Îmi pare foarte rău că poate s-a prefăcut că a uitat sau poate chiar nici nu a cunoscut. Concluzia e că nu este nicio legătură între… Nu are absolut nicio legătură. Tot timpul am avut și am raportat. La ultimul antrenament pe care l-am avut anul trecut, cu comisia situații excepționale la Botanica, am raportat 400 de gropi săpate. Absolut n-are nicio treabă. Și iarăși repet. Dacă mâine-poimâine e un cutremur de pământ și se mai âîntâmplă ceea ce se întâmplă și în alte țări, noi trebuie să fim pregătiți. N-o să vină Dorin Chirtoacă să ne sapte gropile. Tot noi suntem responsabili de lucrul pe care-l facem noi”, spune Boțan. 

Ludmila Boțan afirmă că nu există prevederi speciale prin care persoanele care decedează de COVID 19 să fie înhumate anume în sectorul nou, deschis recent în Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

„Persoanele care au rezervări, sunt înhumate acolo unde au rezervări. Cele care nu au rezervări, urmau să fie înhumate în acel sector nou. Dar el de fapt este următorul sector. A fost 276, acum urmează 277. Nu-i în colț, nu-i la nord, nu-i la sud. E în același cimitir, următorul sector”, precizează Boțan. Șefa „Combinatului Servicii Funerare” afirmă că, deschiderea unor sectoare noi în acel cimitir este o practică obișnuită, la fel ca și săpatul gropilor. „Noi, periodic, undeva la 5-6 luni, oricum deschidem câte un sector nou, pentru că noi înhumăm zilnic câte 20-30 de persoane. Depinde. Indiferent de ce au decedat. Noi aveam săpate vreo două sute și ceva (de gropi, n.r.) mai din timp. Cele noi am început să le săpăm cam cu 12 zile în urmă. Încă nu era decedată (Ecaterina Litvinschi, prima victimă a COVID 19 în R. Moldova, n.r.). Noi ne-am pregătit, dă, mă rog, ca de obicei”, afirmă Boțan. 

Gropile din sectorul 277 al Cimitirului „Sfântul Lazăr” Foto: Igor Ionescu/ZdG

Directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare” susține că zilnic sunt săpate gropi și că tot timpul există câteva sute de gropi „în avans”.

„Noi tot timpul avem 3-400 de gropi săpate în avans. Dacă înmormântăm, noi mai săpăm 25-30 de gropi. Dar, permanent avem aceste rezerve de gropi săpate. Și până la coronavirus, și mult mai mult înaintea coronavirus. Și pe viitor o să fim pregătiți. Pentru că, pe lângă coronavirus, dacă se întâmplă o inundație? Pentru că noi rămânem, oamenii, neputincioși în fața naturii. Și atunci când se întâmplă un incendiu, o inundație sau nu mai știu ce, și avem de suferit prin pierderea de vieți omenești, atunci este datoria noastră să avem locuri unde să înhumăm. Doar că, până acum, lucrurile astea nu au fost publicate, iar oamenii nu le-au cunoscut. Dar ele au fost întotdeauna”, precizează Ludmila Boțan. 

Șefa „Combinatului Servicii Funerare” afirmă întreprinderea nu a primit încă instrucțiuni clare care să prevadă cum trebuie înhumată o persoană care este răpusă de COVID 19.

„Noi așa și nu avem acele instrucțiuni care ar fi trebuit să fie elaborate de către medicina preventivă. Acum este un ordin pe care ei l-au emis cu privire la echipamentul medicilor. Respectiv, ni s-a spus că și noi ar trebui să avem cam același echipament. Dar pentru noi sunt prevăzute măștile, mănușile și dezinfectanții. Noi, inițial, nu eram pregătiți. Atunci când am înmormântat-o pe Ecaterina Litvinschi nu eram la curent și nu erau niciun fel de instrucțiuni. Noi am procurat câteva costume. Acum, sigur că ele s-au epuizat și dacă au fost făcute declarațiile că sicriul nu prezintă pericol, atunci rămâne să activăm în continuare în acele măști, mănuși și dezinfectanți”, susține Boțan. 

Anterior, la subiect a reacționat și edilul capitalei, Ion Ceban. „Este total distorsionată informația. Potrivit informațiilor oferite, unde sunt săpate acele gropi este un sector nou în cimitir, iar asemenea lucrări de pregătire sau săpare a gropilor, administrația cimitirului efectuează în regim obișnuit de muncă, dar dacă nu am avea această situație, nimeni nu ar cunoaște despre acest lucru și nu ar prezenta interes. Infirm faptul că aceste locuri de înhumare sunt săpate din motivele invocate în spațiul public”, a precizat primarul. 

1056 de persoane au fost testate pozitiv cu COVID 19 în R. Moldova până la data de 7 aprilie 2020. 40 dintre acestea și-au revenit, iar 22 de persoane au decedat.