Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Ministerul Apărării, despre speculațiile…

VIDEO Ministerul Apărării, despre speculațiile potrivit cărora în unele secvențe video, înregistrate la frontiera R. Moldova, apare tehnică militară românească: „Unitățile sunt din dotarea Armatei Naționale”

Reprezentanții Ministerului Apărării au venit joi, 6 octombrie, cu mai multe precizări, în contextul răspândirii pe unele canale de Telegram și Tiktok a secvențelor video cu unități de tehnică militară „la intrarea în R. Moldova prin punctul de trecere a frontierei Galați — Giurgiulești și a speculațiilor potrivit cărora în video apare tehnică militară românească”.

„Unitățile de tehnică militară sunt din dotarea Armatei Naționale și au preluat bunurile tehnico-materiale necesare pentru exercițiul multinațional „JCET 2022”, pentru a fi transportate la centrele de instruire ale Armatei Naționale”, susțin autoritățile de la Chișinău.

Totodată, Ministerul Apărării menționează că miercuri, 5 octombrie, a informat printr-un comunicat de presă despre faptul că în perioada 10-21 octombrie curent, la centrele de instruire ale Armatei Naționale va avea loc exerciţiul multinațional „JCET-2022” (Joint Combined Exchange Training), la care vor participa militari din R. Moldova, România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

„Informăm repetat că în contextul desfășurării exercițiului, tehnica militară a Armatei Naționale urmează să se deplaseze din unități la centrele de instruire ale Armatei Naționale pentru a participa la antrenamente. Rugăm cetățenii să nu distribuie imaginile în mediul online și să nu speculeze privind apartenența unităților de tehnică militară”, solicită Ministerul Apărării.

„Echipament militar românesc la intrarea în R. Moldova prin punctul de trecere a frontierei Galați Giurgiulești. Înregistrarea video a fost făcută în această dimineață, în jurul orei 5:00. Ministerul Apărării a anunțat că în zilele următoare va fi organizat un exercițiu militar la care vor participa militari români și britanici”, au scris administratorii paginii de Telegram „Bălți Online”, care au fost citați și de pagina Sputnik Moldova.

Anterior, Ministerul Apărării al R. Moldova a comentat informația apărută în unele surse mass-media din Federația Rusă, precum că șefa statului, Maia Sandu, se pregătește să anunțe mobilizare militară în toată țara, precizând că informația este falsă. Reprezentanții Ministerului Apărării susțin că „în R. Moldova nu este stare de asediu și nu există premize pentru declararea mobilizării”.