Judecătorul care scapă de pedeapsă, achizițiile miniștrilor, perchezițiile la Aeroportul Internațional Chișinău și 3 milioane de lei pentru sportivi | Săptămâna de Gardă
Organele de drept au efectuat percheziții într-un dosar de corupție la Aeroportul Internațional Chișinău, miniștrii din Guvernul Recean și-au făcut publice averile, iar prima tranșă de motorină oferită de România pentru agricultori a ajuns în R. Moldova.
Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.
Ex-judecătorul Curții de Apel Chişinău Ştefan Niţă a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință a unei decizii contrare legii pe cazul „Laundromat”, cunoscut ca cea mai mare operațiune de spălare de bani din istorie. Fostul magistrat a fost însă liberat de răspunderea penală, întrucât, între timp, a intervenit termenul de prescripție, iar judecătorul nu mai poate fi pedepsit. Fostul magistrat a declarat pentru ZdG că va ataca decizia instanței, calificând-o drept „o sentință făcută la comandă”. Potrivit procurorilor, urmărirea penală a durat aproximativ 4 luni, iar judecarea acesteia – 7 ani.
Autoritățile de la București își construiesc instrumente pentru a proteja cetățenii români din R. Moldova și Ucraina. Un proiect de lege în acest sens, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale din România, introduce în premieră conceptul intervenției României pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național. Mai exact, conform documentului, preşedintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național.
Ofițerii CNA și procurorii municipiului Chișinău au efectuat, luni dimineață, 16 percheziții într-un dosar de corupție la Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit probatoriului administrat, mai mulți inspectori vamali, printre și copiii unor deputați și foști deputați, sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat mijloace bănești de la pasageri în sume cuprinse între 50 și 1000 de dolari pentru a permite acestora să introducă sau scoată bunuri din R. Moldova, ocolind procedurile de achitare a taxelor vamale. Mai exact, printre cei vizați se regăsesc fiica deputatei PAS Victoria Cazacu, fiul deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Radu Mudreac și fiul ex-deputatului democrat Gheorghe Brașovschi. Ultimul a primit mandat de arestare preventivă, iar ceilalți doi inspectori vamali sunt cercetați în libertate. La doua zile după percheziții, fracțiunea PAS a anunțat despre excluderea din partid a Victoriei Cazacu, a cărei fiică este vizată în dosar, și i-a cerut să-și depună mandatul de deputat. Parlamentara însă a declarat pentru Europa Liberă că nu-și va depune mandatul și că va rămâne deputată neafiliată „până la elucidarea tuturor circumstanțelor”. Iar directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, și-a anunțat demisia din funcție. Acesta susține că în calitate de conducător este responsabil de buna administrare a Serviciului Vamal și își asumă atât reușitele, cât și eșecurile, menționând că ultimul caz, în care au fost documentați șapte inspectori vamali, arată că mai este nevoie de multe eforturi.
Tot săptămâna aceasta, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat acțiuni de urmărire penală la Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne, într-un dosar de abuz de serviciu. Potrivit oamenilor legii, factori de decizie ai Agenției sunt bănuiți că ar fi favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr și autovehicule. Astfel, s-a constatat că din 2022 și până în prezent, șeful Direcției Administrare rezerve materiale de stat a Agenției, prin înțelegere prealabilă cu președintele grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice și șeful-adjunct al Agenția Rezerve Materiale, ar fi întreprins acțiuni în vederea desemnării unor agenți economici în calitate de câștigători ai licitațiilor organizate de Agenție pentru achiziționarea, prin negocieri directe, a rezervelor de diverse mărfuri și utilaje, fapt care ar fi cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului de stat. În urma descinderilor, directorul adjunct al Agenției și șeful unei direcții au fost reținuți.
Ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, și-a cumpărat, în 2023, o casă într-o suburbie a capitalei, iar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și-a cumpărat un apartament de peste 100 de mii de euro. Familia ministrului de Interne Adrian Efros și-a procurat un automobil, iar ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a primit o donație de peste 60 de mii de lei de la tatăl său. Ce tranzacții au făcut alți miniștri din guvernul Recean, aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care se ascunde de justiția moldovenească la Londra, și-a anunțat, miercuri, relansarea în politică, prin intermediul unui partid numit „Fenix Moldova”. Platon, care promite „miracolul transformării statului”, a preluat un partid deja existent, care se numea „Moldova Liberă și Suverană”, și l-a redenumit în „Fenix Moldova”. Veaceslav Platon, care este dat în urmărire internațională, a fost condamnat anterior la 20 de ani de închisoare în Federația Rusă pentru complicitate în dosarul „Laundromat” și pe parcursul timpului a fost supus mai multor sancțiuni internaționale „pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova”.
Compania de stat Energocom a testat, pentru prima dată, achiziționarea de gaze naturale lichefiate din SUA. Gazele au fost livrate prin portul grecesc Alexandroupolis.
Victor Parlicov, ministrul Energiei: „Nu pot da o cifră pentru că termenii contractului nu o permit, dar din start vă spun că prețul a fost un pic mai mare ca la Gazprom. Pentru noi însă a fost nu atât o achiziție comercială, cât am vrut să testăm și să înțelegem cu funcționează asta”.
Astfel, în primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii de pe malul drept al Nistrului au utilizat în gospodăriile lor gazele naturale provenite din Statele Unite ale Americii. Iar joi, Energocom a cumpărat circa 30 milioane de metri cubi de gaze naturale la un preț mai mic decât cel oferit de concernul rus Gazprom. Membrul Consiliului de administrare al companiei de stat, Alexandr Slusari, a spus că nu poate dezvălui deocamdată prețul, însă acesta este sub nivelul de 300 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Deputata fostului partid „Șor”, Marina Tauber, a ajuns din nou pe banca acuzaților. De această dată pentru amestecul în înfăptuirea justiției, după ce, în aprilie 2023, a întrerupt o ședință a Curții de Apel Chișinău, care se desfășura cu ușile închise. În cadrul acelei ședințe, șeful de partid al Marinei Tauber, Ilan Șor, a fost condamnat la închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Tauber califică dosarul deschis pentru amestec în înfăptuirea justiției drept, citez „abuziv și ridicol”. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au eliberat, marți, acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința lui Oleg Melniciuc, primul magistrat condamnat pentru îmbogățire ilicită, într-un dosar de hărțuire sexuală. Astfel, judecătorul urmează să fie cercetat penal după ce, în mai 2022, o studentă l-a acuzat de hărțuire sexuală.
Guvernul va oferi câte 3 milioane de lei sportivilor care vor obține medalia de aur la Jocurile Olimpice și Paralimpice din această vară. Sportivii care se vor clasa pe locurile II și III vor primi câte 2,6 și, respectiv, 2 milioane de lei. Totodată, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de Executiv, sportivii care se vor clasa pe locurile IV și V vor fi remunerați cu câte 600 de mii de lei. Pentru locul VI, premiul va fi de 400 de mii de lei, iar participanții care vor ocupa locurile VII și VIII vor primi câte 300 de mii de lei și, respectiv, 200 de mii de lei. În perioada 26 iulie – 11 august, la Paris se va desfășura ediția a 33-a a Jocurilor Olimpice de vară și ediția a 17-a a Jocurilor Paralimpice. Pentru ediția curentă a Jocurilor Olimpice sunt calificați șapte sportivi din R. Moldova, iar alți 13 sportivi păstrează încă șanse de calificare.
După mai multe solicitări și proteste ale fermierilor, prima tranșă de motorină, oferită de România în calitate de ajutor umanitar pentru R. Moldova, a ajuns în țara noastră. Potrivit Agenției Rezerve Materiale, circa 1336 de tone de motorină au fost recepționate pe 29 martie, după efectuarea procedurilor vamale și a celor tehnice de transbordare. Pe 4 aprilie motorina a început să fie distribuită beneficiarilor.
Războiul provocat de Rusia în Ucraina continuă de peste 770 de zile. Președintele Volodimir Zelenski a semnat un proiect de lege prin care a fost redusă vârsta de înrolare de la 27 la 25 de ani. Experții sunt de părere că măsura va permite armatei ucrainene să cheme mai multe persoane pentru a-și reface rezervele, după ce numărul voluntarilor a scăzut. Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, la începutul reuniunii miniștrilor de externe din cadrul NATO, că Ucraina are „nevoi urgente”, iar orice întârziere în furnizarea de sprijin are consecințe pe câmpul de luptă, „chiar în acest moment”.
Știai că poți susține jurnalismul de investigație fără a scoate vreun leu din buzunarul tău? În fiecare an, în perioada ianuarie – aprilie, cetățenii R. Moldova își depun declarațiile cu privire la venit. Dacă dorești să susții activitatea reporterilor, te încurajăm să redirecționezi 2% din impozitul pe venit către Asociația Media-Guard, parteneră cu Ziarul de Gardă. Găsiți un video explicativ pe canalul nostru.
Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a suspendat temporar licențele de emisie pentru postul de televiziune Canal 5 și postul de radio Maestro FM, după ce s-ar fi constatat implicarea beneficiarilor efectivi ai celor două instituții media în activități care afectează securitatea statului. Dat fiind faptul că Ilan Șor și alți politicieni subordonați lui invocă motive politice și instaurarea cenzurii, Ziarul de Gardă a consultat opinia unui expert media, a solicitat explicații de la reprezentanții guvernării și a discutat la subiect cu câțiva cetățeni simpli, consumatori de servicii media. Materialul integral poate fi văzut pe canalul Ziarului de Gardă de pe YouTube.