Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Doliu în lumea literară,…

VIDEO Doliu în lumea literară, o nouă conducere la Ministerul Finanțelor, proces penal pe numele a doi angajați ai CNA și detalii despre fragmentele de rachetă care au căzut pe teritoriul R. Moldova | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Marele scriitor Ion Druță s-a stins din viață, Ministerul Finanțelor are o nouă conducere, oligarhul Vladimir Plahotniuc a atacat în judecată Consiliul UE, iar salariile unor categorii de bugetari ar urma să crească.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, și-a dat demisia, urmând să dea naștere unui copil. În locul său la cârma instituției a venit șeful Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru. Noul ministru a fost învestit joi în funcție. Președinta Maia Sandu i-a transmis noului ministru care sunt așteptările de la mandatul său.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Domnule ministru, așteptările societății și ale mediului de afaceri sunt foarte clare: vrem mai puțină birocrație pentru oamenii de afaceri onești și vrem să acționați cu fermitate împotriva celor care încearcă să facă evaziune fiscală și să ocolească legea”.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, care la sfârșitul lunii mai a fost sancționat de UE pentru tentative de destabilizare a R. Moldova, a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene. Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, cercetat în dosarul „Frauda bancară”, cere Curții de Justiție a UE anularea deciziei prin care i-au fost impuse restricții, dar și recuperarea cheltuielilor de judecată. Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul său a pierdut puterea.

Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale unor angajați ai Centrului Național Anticorupție, responsabili de acumularea, analiza și furnizarea informației către Comisia de Pre-Vetting, în privința candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean, care a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, deși era învinuit într-un dosar de corupție încă din 2018.

Conform surselor ZdG, Iurie Gațcan și Arcadie Rotaru sunt cei doi angajați ai Centrului Național Anticorupție vizați în procesul penal deschis de Procuratura Anticorupție. În urma scandalului legat de dosarul de corupție în care figurează Iulian Muntean, acesta și-a depus, marți, cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului. 

Curtea Constituțională a suspendat, joi, acțiunea articolului din Codul electoral, care restricționează participarea la alegerile locale generale a reprezentanților Partidului Politic „Șor”, declarat neconstituțional. Prevederile au fost întrerupte până la la soluționarea cauzei în fond. Asta după ce un grup de deputați ai fostei formațiuni politice a depus pe 26 septembrie o nouă sesizare la Înalta Curte, ce urmează a fi examinată pe 3 octombrie.

Pe parcursul acestei săptămâni, autoritățile de la Chișinău au fost în alertă după ce fragmente de rachetă au căzut pe teritoriul R. Moldova. Mai întâi, așa-numitele autorități de la Tiraspol au comunicat că mai multe bucăți dintr-un proiectil ar fi fost găsite în raza comunei Chițcani, nefiind înregistrate victime sau pagube. Ulterior, Ministerul de Interne al R. Moldova a anunțat că în lacul din apropierea satului Hârbovăț, raionul Anenii Noi, au fost descoperite componentele unui proiectil. Specialiștii de la MAI au evacuat apa din lac și au au detonat în mod controlat explozibilul. Deocamdată nu se cunoaște cert care este proveniența proiectilului.

Ion Druță, autor al cunoscutelor romane „Frunze de dor” și „Povara bunătăţii noastre” s-a născut pe 3 septembrie 1928, în comuna Horodişte din fostul judeţ Soroca. Era membru de Onoare al Academiei Române și membru al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În 1993 a fost decorat cu Ordinul Republicii. Ion Druță era stabilit la Moscova din anul 1969.

Salariile medicilor, asistenților medicali și infirmierilor ar urma să crească cu 15%, iar a medicilor legiști – cu 26%. De un suport financiar vor beneficia și angajații din domeniul educației. Cadrele didactice și științifice din toate instituțiile de învățământ ar urma să primească o plată unică în valoare de 5 mii de lei, iar peste 35 de mii de cadre non-didactice ar urma să beneficieze de 3 mii de lei. Pachetul de măsuri salariale numit „Spor pentru Moldova” a fost prezentat, luni, de premierul Dorin Recean.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Guvernul vine cu un pachet de sprijin, cu un pachet spor pentru Moldova, care însumează 1 miliard trei sute de milioane de lei și care va avea impact direct asupra 170 de mii de persoane. La fel, vom aloca suplimentar 352 de milioane de lei pentru ca să putem să acoperim cheltuielile energetice, în mod special la căldură și pentru energie electrică în școli, grădinițe, spitale și alte instituții bugetare”.

Potrivit premierului, în urma rectificării bugetare, circa 1700 de angajați, personal artistic din instituțiile teatral-concertistice al căror fondator este Ministerul Culturii, vor primi salarii cu 25% mai mari. Avocații lui Alexandr Stoianoglo au declarat pentru Ziarul de Gardă că actul urmează să fie atacat în instanța de judecată.

Săptămâna aceasta, procurorii români au desfășurat mai multe acțiuni într-o cauză ce vizează săvârșirea unor infracțiuni de, citez, „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe, destinate refugiaților din Ucraina” de către funcționari publici de la Chișinău. Conform Direcției Naționale Anticorupție din România, în baza unui mandat, a fost efectuată și o percheziție domiciliară la un imobil din orașul Predeal, județul Brașov, deținut de doi cetățeni moldoveni, ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente.

Presa din România a scris că vila aparține familiei lui Boris Gîlca, fost șef al Direcției generale asistență medicală și socială a primăriei Chișinău. Acesta se declară nevinovat și spune că vila vizată de percheziții se află de mai mulți ani în construcție, fiind finalizată în proporție de 50%, și că pentru ridicarea acesteia ar fi contractat „un credit mare” în anul 2017.

Un șofer care transporta „susținători” ai partidului ȘANSĂ, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor, ar fi încercat să corupă ofițerii de patrulare care l-au oprit în trafic. Incidentul a avut loc pe 27 septembrie.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Poliției, deși a fost avertizat despre răspunderea penală pentru oferirea de mită unui angajat al statului, șoferul a lăsat totuși banii în portiera automobilului poliției. Oamenii legii documentează cazul.

Zilele trecute, Procuratura Anticorupție a venit cu precizări după ce în spațiul public au apărut mai multe informații privind dosarul finanțării ilegale a partidelor politice de către deputatul fugar Ilan Șor și implicarea, sub acoperire, a fostei deputate Arinei Spătaru. Instituția a precizat că Spătaru a primit calitatea de investigator sub acoperire abia după ce a fost în Israel, unde s-a întâlnit cu Șor.

Ziarul de Gardă a aflat că Arina Spătaru a devenit „agentă sub acoperire”, după ce liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a îndemnat-o să depună un denunț pe numele deputatului transfug Alexandr Nesterovschi în perioada în care acesta încerca să o racoleze pentru a lucra în echipa lui Ilan Șor. Mai multe detalii despre operațiunea secretă în care a fost implicată președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa găsiți pe site-ul nostru.

Vicepreședinta fracțiunii Partidului Socialiștilor din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, Svetlana Popa, a fost recunoscută vinovată de exces de putere în dosarul planurilor urbanistice zonale. Decizia, care este definitivă și irevocabilă, a fost luată de Curtea de Apel Chișinău pe 18 septembrie.

Magistrații au mai decis și aplicarea unei amenzi în mărime de 3 000 de lei, dar și privarea de dreptul de a exercita funcția de consilier în cadrul Consiliului Municipal Chișinău pe un termen de 8 luni.

Pe plan extern, vă spunem că republica autoproclamată Nagorno-Karabah va înceta să mai existe de la 1 ianuarie 2024, în urma unui decret semnat de pretinsul președinte al republicii separatiste. Regiunea, care a fost controlată de armeni timp de trei decenii, a fost cucerită de Azerbaidjan săptămâna trecută. În urma operațiunii, peste 70 de mii de etnici armeni au părăsit regiunea și s-au refugiat în Armenia.