Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Dodon evită să spună…

VIDEO Dodon evită să spună dacă Mitropolia i-a solicitat sprijin financiar: „Astea sunt provocări”

Foto: mitropolia.md

Președintele Igor Dodon spune că statul se află în imposibilitatea de a acorda ajutor financiar bisericilor în contextul pandemiei. Totodată, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, moderată de Gheorghe Gonța, șeful statului a evitat să declare public dacă Mitropolitul Vladimir i-a solicitat sprijin financiar.

„Am văzut aceste mesaje publice. Nu poate statul să acopere astfel de cheltuieli din buget. În alte state, de exemplu în România, biserica este finanțată din bugetul stat și se plătesc impozite de către biserică. La noi acest lucru nu este permis pentru că biserica este separată de stat. De acea, toți cei care vin cu astfel de insinuări, astea sunt provocări. Statul R. Moldova nu poate să vină cu suport pentru biserică”, a spus președintele.

La 10 aprilie, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove nota într-un comunicat că „președintele țării și-a exprimat preocuparea autorităților centrale de a identifica posibilitatea acordării unui ajutor către parohii în aceste condiții de criză”. Întrebat dacă Mitropolitul Vladimir a venit cu o astfel de solicitare în adresa președintelui, Dodon a evitat să răspundă direct la întrebare.

„Cu Înalt Preasfințitul am discutat mai multe lucruri. Evident că ei sunt în situația în care sunt, dar cine poate, să îi ajute – agenți economici, enoriași, dar nu statul”, a precizat președintele Dodon.

Anterior, și premierul Ion Chicu a precizat că statul nu va acorda sprijin financiar Bisericii pe perioada stării de urgență.

„Eu nu am purtat și nimeni nu a purtat discuții cu Mitropolia. Nu există nicio interacțiune între stat și biserică, avem stat laic. (…) Nu discută Guvernul despre sprijin sau alocații, nu are nicio bază legală”, a punctat acesta.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Vadim Cheibaș, a declarat anterior pentru portalul newsmaker.md că banii sunt necesari în contextul în care parohiile sunt închise pe perioada pandemiei.