Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Directorul Rezervației Plaiul Fagului…

VIDEO Directorul Rezervației Plaiul Fagului neagă tăierile ilicite de pădure: „Băieții aceștia și-au făcut PR, care nu coincide nici pe aproape cu toate bazaconiile expuse de ei”

Foto: Democrația Acasă

După ce luni, 25 ianuarie, în Rezervația științifică Plaiul Fagului din preajma satului Temeleuți, raionul Călărași, ar fi fost efectuate acțiuni ilegale de tăiere a arborilor, pe teritoriul rezervației fiind identificat de către oamenii legii un autoturism plin cu lemne, Ziarul de Gardă a încercat să contacteze mai multe surse pentru a veni cu detalii la subiect.

Astfel, ZdG l-a contactat pe directorul Rezervației științifice Plaiul Fagului, Ștefan Deleanu, pentru a afla dacă s-a autosesizat pe acest caz. Deleanu ne-a comunicat că defrișările care au avut loc luni, 25 ianuarie, pe teritoriul rezervației sunt legale și că cei care au făcut public aceste acțiuni și-ar fi făcut PR.

„Băieții aceștia și-au făcut PR, care nu coincide nici pe aproape cu toate bazaconiile expuse de ei. S-a prezentat toată documentația. Cum poți să-i explici că defrișările care au avut loc, sunt legale. El nu este specialist. Aceste tăieri au fost acordate cu Institutul Economic și cu Academia de Știință. Eu sunt internat în spital. Dacă vă interesează acest subiect, sunați la Institutul de Amenajări și Cercetări Silvice sau la Agenția Moldsilva și o să vă explice totul”, a spus Deleanu pentru ZdG.

Totodată, ZdG a contactat-o pe ofițera de presă a Inspectoratul de Poliție (IP) Călărași, Cristina Vicol, pentru a afla dacă a fost demarată o anchetă în acest sens. Vicol ne-a comunicat că va reveni mai târziu cu detalii la subiect.

Am încercat să obținem o reacție atât de la directorul Agenției Moldsilva, Dumitru Cojocaru, cât și de la șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Gheorghe Manjeru, însă ambii directori au telefonul deconectat.

Solicitat de ZdG, șeful Direcției control fond forestier, arii naturale protejate și spații verzi, Alexandru Jaman, ne-a comunicat că Inspectoratul pentru Protecția Mediului s-au autosesizat, dar nu cunoaște mai multe detalii despre acțiunile ilegale de defrișare a arborilor din cadrul Rezervației științifice Plaiul Fagului.

Tot astăzi, fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, a venit cu mai multe precizări referitor la defrișările ilicite de pădure.

„În calitatea mea de fost ministru al Mediului am fost solicitat de mai multe instituții de presă să comentez din punct de vedere legal situația. Astfel, vreau să fac următoarele precizări:

Conform Legii nr. 1538 din 25-02-1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat, Anexa nr. 1, în R. Moldova avem 5 rezervații științifice, ce au ca obiectiv prioritar protecția mediului, efectuarea de cercetări științifice, educarea şi instruirea ecologică a populației: Codru 5177 ha Raionul Străşeni, satul Lozova; Iagorlâc 836 ha Raionul Dubăsari, satul Goian; Prutul de Jos 1691 ha Raionul Vulcăneşti, Slobozia Mare; Plaiul Fagului 5642 ha Raionul Ungheni, satul Rădenii Vechi; Pădurea Domnească 6032 ha Raioanele Glodeni şi Făleşti Conform art. 27 din legea sus-numită, în rezervația științifică se creează zonă cu protecție integrală unde se efectuează numai cercetări științifice, astfel, la Plaiul Fagului, pe aproximativ 790 ha este instituită zonă de protecție integrală, unde nu pot fi realizate nici un fel de intervenții antropice, nu poate fi folosit ferestrăul mecanic (drujba), sub nici o formă. Copacii uscați și rupți sunt lăsați la pământ”, a spus Munteanu într-o postare pe Facebook.

Totodată, Munteanu susține că, dacă tăierile au fost realizate în cadrul rezervației științifice atunci există răspundere penală, pentru mai mulți responsabili din cadrul rezervației.

Se verifică foarte simplu acest lucru. Conform art. 25 al aceleiași legi – în rezervaţia ştiinţifică, excepție făcând zonele cu protecţie integrală, sunt permise, printre altele următoarele activități/lucrări: lucrările de regenerare şi reconstrucţie ecologică; efectuarea măsurilor de profilaxie veterinară şi sanitară; tăierile de igienă, de îngrijire şi de regenerare a pădurilor; alte activităţi ce nu contravin sarcinilor rezervaţiei, aprobate de consiliul ei ştiinţific şi coordonate cu autoritatea centrală pentru mediu.În aceste condiții, poate fi verificat foarte ușor de către inspectorii de mediu, care au calificarea necesară în acest sens, unde au fost realizate lucrările de tăiere, cine le-a realizat, în baza căror autorizații și care a fost trasabilitatea lemnului”, a mai spus Munteanu.

Fostul ministru al mediului a mai spus că, păstrând prezumția de nevinovăție, responsabilii din domeniul mediului, trebuie să răspundă în maxim 24 de ore la întrebările pe care le-au pus oamenii.

„Tăierile au fost realizate în zona cu protecție integrală sau în zona în care sunt permise tăieri de reconstrucție, igienă, îngrijire și regenerare a pădurii? Prezența autorizațiilor de mediu pentru aceste tăieri?- înregistrarea legală a masei lemnoase recoltate? Scoaterea legală/vânzarea masei lemnoase din pădure? Verificarea masei lemnoase efectiv recoltată cu cea declarată? În situația în care, în timp util (24-48 ore), nu vor apărea răspunsuri (ce nu lasă loc de interpretări) la aceste întrebări și poate la altele, bănuiala rezonabilă că au avut loc ilegalități, ce se încearcă a fi mușamalizate se vor întări”, a conchis Munteanu.

Marți, 26 ianuarie, Agenţia „Moldsilva” a anunțat că s-a autosesizat în urma secvenţelor video difuzate de „Democrația Acasă” de la Rezervaţia științifică „Plaiul Fagului. Reprezentanții „Moldsilva” susțin că în cadrul unei şedinţe operative s-a discutat despre un plan de acţiuni pentru elucidarea tuturor circumstanţelor.

Totodată, s-a decis formarea a două grupuri de lucru cu implicarea specialiştilor din cadrul aparatului central al agenţiei.

Potrivit reprezentanților agenției, rezultatele anchetelor de serviciu vor fi făcute publice la finalizarea lor.

Marți, 26 ianuarie, activistul Vasile Costiuc a revenit la Rezervația științifică Plaiul Fagului. Totodată, la fața locului au venit și reprezentanți ai Agenției Moldsilva pentru a determina dacă arborii au fost defrișați ilegal.

Costiuc susține că peste noapte au fost însemnați arborii defrișați și că ar fi primit informații că cei care au efectuat acțiunile ilegale de tăiere a copacilor, toată noaptea ar fi ascuns probele.

Luni, 25 ianuarie, mai mulți oameni ar fi fost surprinși tăind copaci în Rezervația științifică Plaiul Fagului, care se află în subordinea Agenției Moldsilva. După ce a intervenit poliția la fața locului, a fost identificat un autoturism plin cu lemne.

Într-un live postat pe Facebook de „Democrația Acasă”, activistul Vasile Costiuc susține că mai mulți oameni din satul Temeleuți, raionul Călărași, l-au anunțat că la Rezervația științifică Plaiul Fagului s-ar tăia ilegal copaci, care nu ar avea marcaj. Ajuns la rezervație, în timp ce filma, Costiuc ar fi fost atacat de mai multe persoane, care încercau evacuarea lemnului, inclusiv de pădurarul rezervației, Gheorghe David.

Totodată, peste 40 de persoane s-au mobilizat din Chișinău spre Rezervația științifică Plaiul Fagului, pentru a-l susține pe Vasile Costiuc, dar și pentru a solicita reprezentanților poliției să-i identifice pe cei care l-au agresat fizic pe Costiuc. Aceștia au anunțat că vor solicita pornirea unui dosar penal pentru huliganism.