Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Ambasadorul României în R.…

VIDEO Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, despre cele trei lecții ale Centenarului Marii Uniri

centenarsalaj.ro

Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a transmis un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Naționale a României, în care a vorbit despre trei învățăminte importante ale Centenarului Marii Uniri: unitatea, libertatea și dragostea față de țară și neam. 

„Marea Unire a început cu Basarabia la 27 martie 1918 şi a fost desăvârșită cu Transilvania, la 1 Decembrie același an. Privim cu recunoștință către trecut și încredere pentru viitor. Și încercăm să învățăm lecțiile Centenarului. Din punctul meu de vedere, trei învățăminte sunt importante. În primul rând lecția de unitate – în momente de restriște românii au reușit să fie împreună, munteni, moldoveni, bănățeni, maramureșeni, transilvăneni, munteni, dobrogeni, iar când au fost uniți, au fost și puternici. Or cine mai credea că România va renaște în forță din cenușa Primului Război Mondial și va ajunge să aibă în perioada interbelică unul din cele mai mari PIB-uri per capita din Europa. 

În al doilea rând, lecția de libertate. Libertatea a fost valoarea supremă în care au crezut și cred încă românii. Pentru libertate a venit în 1918  Basarabia la Patria Mamă, libertate au strigat românii în decembrie 1989. Democrația, statul de drept, respectul pentru drepturile omului și pentru persoanele aparținând minorităților naționale, securitatea, prosperitatea și stabilitatea economică nu sunt posibile pe deplin decât în libertate.

În al treilea rând, dragostea și iubirea față de neam și țară, față de aproapele nostru, ne-au ajutat să trecem cu fruntea sus prin istorie”, a declarat ambasadorul în mesajul său de felicitare cu prilejul Zilei Naționale a României.

 

Foto: centenarsalaj.ro