Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Cele 244 milioane de…

UPDATE Cele 244 milioane de lei care au ajuns pe conturile trezoreriale ale statului, sunt o parte din banii sechestrați anterior în cauza lui Veaceslav Platon

Sursa foto: ZdG

UPDATE: Cele 244 milioane de lei care au ajuns pe conturile trezoreriale ale Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA) sunt o parte din banii sechestrați în cauza controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, conform unor surse ale Ziarului de Gardă.

Suplimentar, Agenția urmează să asigure transferul diferenței de 24 de milioane de lei pe conturile trezoreriale în cadrul unei proceduri suplimentare, a anunțat marți, 18 aprilie, CNA.

Pe 12 ianuarie 2023, CNA anunța că 268 de milioane de lei, sechestrați în cauza Platon, vor ajunge pe conturile trezoreriale ale ARBI a CNA.

„Necesitatea transferării banilor în custodia statului (ARBI) este pentru a asigura păstrarea acestora în condiții de siguranță, gestionarea eficientă și conservarea valorii acestora precum și evitarea costurilor suplimentare pentru administrare, acest mecanism sporind capacitatea de recuperare efectiv a bunurilor infracționale.

Pe 12 ianuarie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a admis demersul Procuraturii Anticorupție în cauza Platon Veaceslav, acuzat de spălarea de bani, infracțiune prevăzută de art. 243 alin. 3 lit. b) Cod Penal, prin care a fost solicitat transferul la contul Trezorerial al ARBI a mijloacelor bănești în sumă de 268 054 638,19 lei, ce rezultă din tranzacția de vânzarea-cumpărarea a 63,89% din acțiunile BC „Moldindconbank” SA deținute pe contul bancar al aceiași instituții financiare.

Anterior, asupra mijloacelor bănești respective, a fost aplicat sechestru de către procurori, care ulterior a fost autorizat de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Măsura asiguratorie a fost aplicată în sensul recuperării prejudiciului cauzat BC „Băncii de Economii” SA”, anunța CNA.

Știrea inițială:

244 milioane de lei au ajuns pe conturile trezoreriale ale Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA), bani care se vor afla în custodia statului până la pronunțarea unei sentințe de confiscare asupra acestora, anunță marți, 18 aprilie, CNA.

ARBI și Procuratura Anticorupție (PA) au sechestrat anterior 268 de milioane de lei, deținute pe conturile unei bănci comerciale, în același timp, aceeași sumă de bani fiind contestată în alte proceduri civile. 

„În urma cooperării dintre ARBI, procurorii PA și executorii judecătorești s-a reușit transferul mijloacelor bănești pe conturile trezoreriale, în acest fel fiind asigurate cele mai bune practici preluate de la autoritățile similare din Franța și Belgia în domeniul administrării bunurilor sechestrate.

Suplimentar, Agenția urmează să asigure transferul diferenței de 24 de milioane de lei pe conturile trezoreriale în cadrul unei proceduri suplimentare. În prezent, pe conturile trezoreriale, gestionate de ARBI, sunt plasate echivalentul a circa 345 de milioane de lei, mijloace bănești formate din numerar sechestrat de organele de urmărire penală din țară, precum și sechestrate pe conturi bancare, dar și bani proveniți din vânzarea anticipată, în condiții speciale, a bunurilor sechestrate, înainte de o decizie de confiscare definitivă.

În acest context, este important de menționat că plasarea mijloacelor bănești pe conturile trezoreriale are ca scop asigurarea integrității și siguranței banilor sechestrați, conservarea valorii bunurilor sechestrate, eliminarea cheltuielilor de administrare, dar și sporirea transparenței procesului de recuperare în ansamblu”, menționează reprezentanții CNA.

În perioada 10-14 aprilie, conform CNA, ARBI a mai aplicat sechestre pe bunuri în valoare de circa două milioane de lei în baza delegațiilor procurorilor anticorupție și ofițerilor de urmărire penală ai CNA.

În mai 2022, ZdG a scris despre sechestrele de miliarde vs confiscări de sub 1%. De la aplicarea sechestrului pe un bun și până la confiscarea acestuia este o cale lungă și anevoioasă. O parte dintre sechestre sunt scoase de procurori la faza urmăririi penale, unele se perindă prin instanțe ani buni, până când ajung magistrații să decidă soarta acestora, iar altele se blochează la partea confiscării.