Principală  —  IMPORTANTE   —   Un focar de pestă porcină…

Un focar de pestă porcină africană, depistat într-o gospodărie din raionul Cahul. ANSA: „Îndemnăm cetățenii să nu cumpere produse alimentare din locuri neautorizate”

Sursa foto: ANSA

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie nonprofesională din satul Zârnești, raionul Cahul. Pe 13 iulie, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a constatat prezența virusului în probele recoltate de la porcii domestici din gospodărie.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Cahul a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului.

„A fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Cahul, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar (…). Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul R. Moldova”, menționează reprezentanții ANSA într-un comunicat.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Cahul, în colaborare cu alte instituții ale statului.

Potrivit ANSA, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul R. Moldova, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.

Subdiviziunile teritoriale ale ANSA conlucrează cu autoritățile publice locale, autoritățile abilitate pentru combaterea comercializării și transportării ilicite a porcilor din exploatațiile nonprofesionale și a produselor obținute de la acestea.

Agenția susține că este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

Pe parcursul anului 2022, conform ANSA, în regiunea respectivă, în țările vecine, au fost înregistrate mai multe cazuri de pestă porcină africană la porci domestici și mistreți.

Astfel, pe parcursul anului 2022, în R. Moldova au fost înregistrate 9  focare de pestă porcină africană:

  • 2 focare la mistreți în extravilanul localității Cotiujeni, raionul Briceni, care sunt supuse în continuare monitorizării;
  • 7  focare la porci domestici în: r. Rîșcani, s. Recea (eradicat); r. Dubăsari, s. Molovata (eradicat); orașul Edineț (eradicat); r. Fălești, s. Plopi (în curs de eradicare); r. Edineț, s. Onești (în curs de eradicare); r. Strășeni, s. (în curs de eradicare) și r. Cahul, s. Zîrnești (în curs de eradicare).

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

ANSA îndeamnă cetățenii să nu procure produse alimentare din locuri neautorizate, precum și produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în R. Moldova, pentru că acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.