Principală  —  IMPORTANTE   —   Un copil de un an…

Un copil de un an și 10 luni a fost omorât cu deosebită cruzime. Șeful IGP: Crima a fost săvârșită de o așa-numită bonă de 19 ani și concubinul său

imagine-simbol

Un copil de un an și 10 luni a fost omorât cu o deosebită cruzime de către o așa-numită bonă de 19 ani și concubinul său. Ambii bănuiți de comiterea crimei sunt reținuți, anunță Inspectoratul General al Poliției.

Un caz tragic a avut loc în acest weekend și care s-a soldat cu decesul unui copil de un an și 10 luni. Vorbim despre un omor intenționat cu o deosebită cruzime săvârșit de către o așa-numită bonă. Copilul a avut mai multe leziuni corporale. Cauza decesului preventiv este traumă cranio-cerebrală. Suspecta are și antecedente penale, anterior a fost condamnată pentru fapte de huliganism”, a declarat șeful IGP, Iurie Podarilov.

Potrivit Tatianei Ignat, procuroră în Procuratura sectorului Ciocana, mun. Chișinău la 31 octombrie curent a fost pornită de către organul de urmărire penală a Inspectoratului de Poliție Ciocana o cauză penală în baza Art. 145 aliniatul 2 din Codul Penal.

Omorul săvîrşit cu deosebită cruzime, precum şi din motive sadice se pedepseşte cu închisoare de la 15 până la 20 de ani sau cu detenţiune pe viaţă.

Circumstanțele în care a avut crima potrivit polițiștilor

„Pe 30 octombrie, în jurul orei 17:00, la 112 a sunat o femeie care a anunțat că i-a dispărut copilul de un an și 10 luni. S-a stabilit că dispariția copilului a avut loc din alt apartament decât cel menționat de mama copilului. Ulterior, s-a constatat că pe 27 octombrie, copilul a fost lăsat temporar în grija unei cunoștințe a mamei, în vârstă de 19 ani, la fel ca și mama, ea fiind plecată la muncă. Peste două zile s-a anunțat despre dispariția copilului. Inițial, poliția a fost anunțată despre faptul că copilul a fost preluat de către rudele mamei dintr-un raion din R. Moldova. Această versiune a fost imediat verificată. S-a constatat cu certitudine că copilul nu a fost luat de aceste persoane. Ulterior, s-a constatat că totuși a avut loc decesul copilului. A fost identificat și locul unde a fost aruncat corpul neînsuflețit. S-a constatat că în realitate a avut loc un omor cu deosebită cruzime săvârșit de către o bonă de 19 ani în comun cu concubinul său cu care locuia în același apartament din sectorul Ciocana. Din investigațiile preliminare s-a constatat că copilul a fost omorât în acest apartament, iar corpul a fost aruncat într-o fâșie forestieră”.

Șeful IGP susține că despre situația de risc în care se afla copilul se cunoștea de mult timp.

Poliția de mai multe ori a sancționat-o pe mama copilului, adică a fost atrasă la răspundere contravențională pentru că nu își educa corespunzător copilul. Mama concubina cu un bărbat care ispășește pedeapsa în închisoare”.

Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către părinţi sau de către persoanele care îi înlocuiesc a obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copilului se sancționează cu amendă de la 6 la 15 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 15 la 25 de ore. Acţiunile specificate la alin.(1), dacă au avut ca urmare lipsa de supraveghere a copilului, vagabondajul, cerşitul ori săvîrşirea de către acesta a unei fapte socialmente periculoase se sancționează cu amendă de la 9 la 18 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Șeful IGP a mai declarat că autoritățile „specializate în domeniu” (protecția drepturilor copilului) au fost sesizate de mai multe ori.

„Cu regret noi am stabilit la ziua de ieri consecința foarte și foarte gravă. Urmează a fi făcute inclusiv investigații în privința acțiunilor sau inacțiunilor organelor de resort pentru a vedea dacă tragedia putea fi prevenită, dacă au fost respectate inclusiv și de către administrația publică locală prevederile legii cu privire la copilul aflat în situație de risc și în funcție de circumstanțele identificate – pornirea urmăririi penale pe faptul neglijenței.

Potrivit Legii privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi:

Autoritatea tutelară locală este obligată să se autosesizeze şi/sau să asigure recepţionarea şi înregistrarea sesizărilor cu privire la copiii aflaţi în următoarele situaţii: a)copiii sînt supuși violenței; b)copiii sînt neglijaţi; c)copiii practică vagabondajul, cerşitul, prostituţia; d)copiii sînt lipsiţi de îngrijire şi supraveghere din partea părinţilor din cauza absenţei acestora de la domiciliu din motive necunoscute; e)părinţii copiilor au decedat; f)copiii trăiesc în stradă, au fugit ori au fost alungaţi de acasă; g)părinţii copiilor refuză să-şi exercite obligaţiile părinteşti privind creşterea şi îngrijirea copilului; h)copiii au fost abandonaţi de părinţi; i) în privința unuia dintre părinții copilului este instituită o măsură de ocrotire judiciară (ocrotire provizorie, curatelă sau tutelă); j) copiii sînt victime ale infracţiunilor, dacă se află în una sau mai multe situații indicate la lit. a)–i).

În primele nouă luni ale anului 2021, au fost înregistrate 628 de cazuri de dispariție a copiilor. Trei copii au fost identificați decedați.