Principală  —  IMPORTANTE   —   Un copil de trei ani,…

Un copil de trei ani, diagnosticat cu rujeolă. Cele mai multe cazuri au fost confirmate în municipiul Chișinău

Sursa foto: Getty Images

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță marți, 16 aprilie, că un nou caz de rujeolă a fost confirmat la un copil în vârstă de trei ani, nevaccinat, dintr-o familie cazată într-un centru de plasament temporar pentru refugiați din satul Popeasca, raionul Ștefan Vodă.

Alte cazuri cu suspiciune la rujeolă printre persoanele contacte se află în proces de investigare, se spune în comunicatul ANSP.

Agenția atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii, ținând cont de situația epidemiologică la nivel național și regional.

De la începutul anului curent, în R. Moldova, au fost raportate 37 de cazuri de rujeolă. Din numărul total, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate în municipiul Chișinău – 33, dintre care 18 au fost înregistrate în focarul dintr-un centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău.

În anul 2024, câte un caz de rujeolă a fost înregistrat în raionul Orhei (în luna ianuarie), raionul Ialoveni (în luna februarie) și raionul Anenii Noi (în luna martie).

ANSP amintește că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.