Principală  —  IMPORTANTE   —   Un caz de rujeolă, confirmat…

Un caz de rujeolă, confirmat la un copil de 8 ani. ANSP: „Alte trei sunt în proces de investigare”

Foto: wall-street.ro

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță despre confirmarea, prin diagnostic de laborator, a unui caz de rujeolă la un copil în vârstă de opt ani, din raionul Orhei, și înregistrarea altor trei cazuri suspecte, care sunt în proces de investigare, la copii din raioanele Fălești, Orhei și Ceadîr-Lunga. Conform unui comunicat al ANSP, cazurile menționate, inclusiv cel confirmat, nu au legătură epidemiologică.

În cazul copilului confirmat cu rujeolă, boala s-a manifestat într-o formă ușoară. În rezultatul anchetei epidemiologice, ANSP precizează că au fost stabiliți contacții care se află sub monitorizarea medicului de familie.

„ANSP reiterează că vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie. În prezent, vaccinul este într-o cantitate suficientă, în stoc fiind peste 100 mii de doze destinate copiilor eligibili pentru vaccinare sau celor care anterior nu au fost vaccinați.  Părinții sunt îndemnați să revadă, împreună cu medicul de familie, calendarul de vaccinare, iar în cazul neefectuării vaccinurilor, să se informeze și să vaccineze copilul.

Vaccinarea este unica metodă prin care părinții își pot proteja copiii, deoarece tratament specific acestei infecții nu există. Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană, de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, lacrimare, eliminări din nas, tuse uscată și exantem cutanat (pete roșii confluente pe piele), care apare în regiunea feței și a gâtului, apoi se extinde pe tot corpul”, se spune în comunicatul ANSP.

Potrivit ANSP, pe parcursul anilor 2021 și 2022, nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă, iar în 2023 au fost confirmate trei cazuri (un caz – în luna mai, la un bărbat de 43 de ani și două cazuri – în luna decembrie, la copii de 3 ani).

Autoritățile din sănătate continuă să întreprindă acțiuni pentru „creșterea vigilenței lucrătorilor medicali în scopul depistării precoce și informării despre orice caz suspect la rujeolă pentru a limita răspândirea infecției”.