Topul celor mai (ne)transparente instituții de stat din R. Moldova

Întreprinderile cu capital public din Republica Moldova demonstrează un nivel scăzut de transparență și deschidere, este concluzia experților Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și INEKO Slovacia, care au evaluat transparența a 68 de întreprinderi cu capital public din R. Moldova.

În urma cercetării, experții au constatat că cele mai transparente întreprinderi sunt Î.S. „Centrul de Telecomunicații Speciale”, Î.S. „MoldATSA”,  Î.S. „Moldpres”, Î.S. „Casa Presei” și Î.S. „Poșta Moldovei”.

Pe de altă parte, la coada clasamentului se situează Î.S. de construcții a Căii Ferate „Confercai”, Direcția pentru exploatarea imobilului și firma editorial-poligrafică „Tipografia Centrală”.

„Întreprinderile de stat și municipale au fost mereu în afara atenției publice, deși activitatea acestora prezintă mai multe riscuri de corupție din cauza apropierii acestor întreprinderi de guvernare și funcționarii publici. Iar cea mai eficientă cale de a preveni și reduce corupţia în întreprinderile de stat și municipale este transparenţa acestora”, a declarat Viorel Pârvan, autorul raportului.


Cele mai problematice zone de transparență pentru întreprinderile de stat le reprezintă „achizițiile publice și proprietatea”, „etica și conflictul de interese” și „granturi și caritate”, se anunță în comunicatul de presă al IDIS „Viitorul”.

De asemenea, întreprinderile de stat din R. Moldvoa au o medie de transparență care a depășit puțin peste 17% din 100 maxim posibile. Pe de altă parte, media generală a întreprinderilor din alte țări, monitorizate în paralel, a depășit 58 de puncte procentuale.

Criteriile de evaluate a transparenței instituțiilor au fost indicatorii economici, transparența și accesul la informație, achizițiile publice și proprietatea, resursele umane, etica și conflictul de interese, granturi și caritate.

Sursă foto: moldova.europalibera.org


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *