Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tinerii ocolesc universitățile din R.…

Tinerii ocolesc universitățile din R. Moldova

paginaeuropeana.ro

Un nou an universitar începe în câteva zile, iar unele instituții de învățământ superior nici până acum nu și-au completat toate locurile disponibile. În acest ritm, peste câțiva ani, universitățile din Chișinău ar putea rămâne fără studenți, întrucât numărul acestora se reduce dramatic.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul de studii 2015-2016, numărul studenților înscriși la licență constituia 63.329 de persoane. În 2016-2017, numărul acestora s-a redus până la 57.126 de persoane, fiind cu 6203 mai puțini studenți.

În prezent, la Academia de Studii Economice mai sunt disponibile 30 de locuri bugetare. Dintre acestea, 3 locuri la specialitatea achiziții, un loc la asistență socială, 9 locuri la informatică, un loc la informatica aplicată, 10 locuri-management informațional și 6 locuri la econometrie și statistică economică.

La Universitatea Agrară rămân neocupate 15 locuri. Contactat de ZdG, reprezentantul comisiei de admitere ne-a comunicat că „ avem câte 5 locuri la protecția plantelor, pomicultură și biotehnologie”.

La Universitatea Tehnică, lipsa studenților se face simțită prin numărul mare de locuri libere. Astfel, site-ul instituției afișează că, la studii cu frecvență la zi, la buget, sunt vacante 209 locuri, iar la contract 431. Pentru cei care optează pentru frecvența redusă sunt disponibile înca 102 locuri.

Și la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Crengă” situația nu este mai bună. Pe situl instituției, pentrul concursul repetat se anunță următoarele locuri: la frecvența de zi, la buget-97 locuri, iar la contract – 234 de locuri. La frecență redusă sunt vacante încă 119 locuri.

Pe de altă parte, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițianu”, numărul doritorilor de a se înscrie a fost mai mare decât numărul locurilor disponibile. Contactat de ZdG, un reprezentant al comisiei de admitere a universități ne-a comunicat că „toate locurile sunt deja ocupate. În concursul inițial am avut 950 de aplicanți, iar în concursul final 770 de aplicanți la 690 de locuri bugetare plus contract”.