Principală  —  IMPORTANTE   —   Termoelectrica a solicitat ANRE-ului ajustarea…

Termoelectrica a solicitat ANRE-ului ajustarea tarifelor la căldură în contextul modificării prețului la gazele naturale. ANRE: „Au solicitat ajustarea extraordinară a prețurilor”

foto simbol

SA Termoelectrica a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind ajustarea tarifelor pentru furnizarea căldurii consumatorilor finali în contextul majorării tarifelor la gazele naturale.

Solicitată de Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt al ANRE, Galina Sanduța, ne-a comunicat că săptămâna trecută reprezentanții din cadrul SA Termoelectrica au expediat o scrisoare în adresa Agenției prin care au solicitat ajustarea extraordinară a tarifelor la energia termică conform metodologiei. Astfel, în următoarea perioadă ANRE va adopta o decizie în acest sens.

„Reprezentanții Termoelectrica au depus o scrisoare săptămâna trecută și au solicitat revizuirea tarifelor. Ei ne-au expediat o scrisoare de înștiințare. Termoelectrica a solicitat ajustarea prețurilor pentru energia termică, ajustarea extraordinară a prețurilor, conform metodologiei. Motivul este legat de modificările la gazele naturale procurate. În perioada următoare ANRE-ul va adopta o decizie în acest sens” a declarat Galina Sanduța, purtătoarea de cuvânt a ANRE.

Solicitat de ZdG pentru a ne oferi un comentariu pe marginea acestui subiect Veaceslav Eni, directorul Termoelectrica, nu ne-a răspuns la mesaj.

Potrivit articolului 146 din Metodologia de calculare, aprobare şi aplicare a preţurilor şi tarifelor reglementate pentru producerea energiei electrice şi termice, ajustarea extraordinară a preţurilor şi tarifelor, este efectuată doar în condiţiile modificării tarifelor la gazele naturale procurate. În acest caz, Agenţia va determina preţurile şi tarifele aferente activităţii reglementate, în baza componentelor incluse în tariful în vigoare.

În prezent, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” este de 1 122 lei/Gcal (fără TVA). Acest tarif a fost aprobat de ANRE în luna martie 2020.

La 9 noiembrie, ANRE a aprobat prețul provizoriu de 10 lei și 26 de bani fără TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care va fi inclus în facturi în perioada 1 – 30 noiembrie. Astfel, cetățenii vor achita 11 lei și 8 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale. Reprezentanții ANRE ne-au comunicat că până la sfârșitul lunii Agenția urmează să revizuiască calculele prezentate de către Moldovagaz și să stabilească tariful final pe care îl vor plăti cetățenii pentru gazele naturale. Detalii aici

La 10 noiembrie, Cabinetul de miniștri a avizat proiectul de lege pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social în contextul majorării tarifelor la utilități (energie termică, gaze, lemne, cărbune). Detalii aici

Citiți și: Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre compensarea tarifelor la gaz: „Anunțăm un pachet de compensare pentru 5 luni estimat la 1,6 miliarde de lei”

Documentul prevede majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului cu 200 lei (actualmente 500 lei după majorare va constitui 700 lei) pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Prevederile acestuia se vor pune în aplicare începând cu 1 noiembrie 2021.