Tânărul din Costești omorât în bătaie va fi petrecut sâmbătă pe ultimul drum. Rudele anunță protest

Tânărul din Costești omorât în bătaie va fi petrecut sâmbătă pe ultimul drum. Rudele anunță protest
13 vizualizări
09 ianuarie 2020 | 10:49

Dumitru Jomir, tânărul de 21 de ani, bătut cu cruzime în noaptea de anul nou de câțiva consăteni și care a decedat la spital duminică, 5 ianuarie, va fi înmormântat sâmbătă la ora 10.00 în satul Costești, raionul Ialoveni. Rudele băiatului consideră că acest caz nu este investigat suficient, așa că anunță că vor organiza un protest pentru a cere de la toate instituțiile responsabile să cerceteze acest caz pentru a face dreptate.

Prin intermediul unui comunicat de presă, rudele lui Dumitru Jomir au oferit detalii suplimentare din „filmul groazei” pe care l-a trăit tânărul în ultimele momente și informații legate de investigarea infracțiunii comise. 

A fost agresat de 3 persoane, doar 2 au fost identificate

Rudele tânărului menționează că momentul încăierării a fost surprins de camerele de supraveghere, iar din imagini se vede cum el ar fi fost bătut de trei tineri, nu doi, așa cum ar fi declarat martorii și organele de drept. A 3-a persoană nu a fost identificată până în prezent.

Asistența medicală de urgență a fost acordată foarte târziu

Rudele victimei afirmă că ambulanța a ajuns la Dumitru după mai bine de o oră și că operatorii de la 112 nu au reacționat la primul apel pe acest caz. A fost nevoie de un al doilea apel pentru ca un echipaj de acordare a primului ajutor medical să fie trimis la Costești. Ambulanța ar fi venit după mai bine de o oră. Potrivit rudelor, până a fi preluat de ambulanță, tânărul a fost plasat într-un garaj, pe podea.

Preluat de ambulanță și aflat într-o stare extrem de gravă, Dumitru a fost dus la cea mai apropiată instituție medicală de profil din Chișinău – Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Acolo, rudele spun că tânărul nu a primit asistență medicală și în privința sa nu au fost inițiate careva intervenții chirurgicale. După refuzul de internare, ambulanța l-a transportat pe Dumitru la Spitalul de Urgență. Ținând cont de leziunile cauzate, acesta a beneficiat de asistență medicală calificată foarte târziu.

Poliția a fost anunțată de administrația Spitalului de Urgență despre infracțiune

Chiar dacă la momentul maltratării sale au fost prezente mai multe persoane, nimeni nu a anunțat poliția despre infracțiune. În seara de 1 ianuarie, poliția nu a venit la fața locului comiterii infracțiunii. Rudele susțin că poliția a ajuns la fața locului mult mai târziu și că agresorii trebuiau reținuți în acea seară pentru a colecta dovezi și a preleva probele de sânge, pentru a constata dacă au fost în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică la momentul comiterii faptei”.

Există indicii ale unei investigări ineficiente

Rudele tânărului consideră că organele de drept nu au acționat în totalitate în favoarea dreptății și a adevărului. Aceștia consideră că se dorește mușamalizarea cazului.

Dat fiind faptul că situația lui Dumitru era extrem de gravă din momentul internării la urgență, minorul care l-a bătut cu bestialitate a fost eliberat la scurt timp după reținere”, spun rudele băiatului.

Potrivit rudelor, pe rețelele de socializare acești făptași au publicat selfiuri în mașina poliției și în comisariatul de poliție. Pozele au fost plasate chiar de agresori, și șterse la scurt timp.

Anterior, ZdG a discutat cu rudele lui Dumitru Jomir oferind detalii cutremurătoare despre viața plină de greutăți pe care Dumitru a trăit-o până acum, dar și despre modul barbar în care viața sa a luat sfârșit.

Dumitru a crescut într-o familie cu condiții grele de trai. Mama sa, bolnavă de cancer de mai mulți ani, a decedat acum 4 luni, iar tatăl său nu a contribuit la creșterea sa. A fost însă ajutat de o vecină, care-i devenise o a doua mamă. În ultimii ani Dumitru era stâlpul familiei. După împlinirea majoratului, tânărul a mers la muncă în Germania și era unicul care-și sprijinea mama cu bani pentru tratament, dar și cel care avea grijă de fratele său mai mic, în vârstă de 13 ani, și de bunica sa, trecută de 80 de ani.

Deși în imaginile video se observă că Dumitru Jomir a fost bătut de mai multe persoane, în urma bătăii a fost reținut un singur om – Simion Midoni, în vârstă de 21 de ani. ZdG a constatat că acesta figurează în mai multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, având chiar și o condamnare la închisoare pentru furt pe un termen de 6 luni. Midoni nu a fost însă închis deoarece sentința primei instanțe a fost contestată și nu a devenit executorie. Infracțiunile anterioare comise de principalul figurant în crima de la Costești ne-au fost confirmate și de către polițistul de sector.

Rudele lui Dumitru Jomir spun că nu au încredere că organele de drept îi vor pedepsi pe cei vinovați și că unele persoane din grupul celor care l-au omorât în bătaie pe Dumitru terorizează de mai mult timp locuitorii satului Costești, fără să fie pedepsiți. De asemenea, atât rudele, cât și costeștenii, organizați pe grupurile de pe rețelele sociale, afirmă că intenționează să organizeze un protest pentru a atrage atenția asupra problemelor din satul lor.

În urma loviturilor primite în noaptea de anul nou Dumitru Jomir a ajuns la spital în stare de comă, iar duminică, 5 ianuarie, a decedat.

ZdG va monitoriza în continuare evoluția acestui caz.

MAIL AUTOR

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

(VIDEO) Problema transnistreană, abordată de Președinția Austriei a OSCE

Președinția Austriei a Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va acorda o prioritate sporită procesului de negocieri în soluționarea problemei transnistrene. Acest mesaj a fost transmis de…
(VIDEO) Problema transnistreană, abordată de Președinția Austriei a OSCE

Poziția PDM după discuțiile cu PSRM: „Reacţiile virulente apărute public nu au nicio motivaţie”

După ce ieri democrații și socialiștii s-au întrunit la Parlament într-o ședință comună, fapt ce a provocat mai multe reacții în spațiul public, Partidul Democrat a făcut public un comunicat de presă în care su…
Poziția PDM după discuțiile cu PSRM: „Reacţiile virulente apărute public nu au nicio motivaţie”

A fost reținută o grupare specializată în furturi

O grupare specializată în furturi, coordonată de un bărbat de 30 de ani, alias „Burjui”, anterior judecat pentru diverse infracțiuni, a fost destructurată ca urmare a acțiunilor desfășurate de polițiștii de inv…
A fost reținută o grupare specializată în furturi

Reacția lui Șor la mobilizarea diasporei de a protesta la un nou concert organizat de Partidul Șor în Italia

După ce membrii diasporei au anunțat că vor boicota încă un concert organizat de Partidul Șor în Italia, pe site-ul oficial al formațiunii politice a fost publicat un comunicat de presă intitulat „Câteva zeci d…
Reacția lui Șor la mobilizarea diasporei de a protesta la un nou concert organizat de Partidul Șor în Italia

Care este starea bebelușului abandonat și ce va urma în acest caz

A fost identificată o persoană care ar fi potențiala mamă a pruncului abandonat săptămâna trecută într-un bloc de locuit din sectorul Buiucani al capitalei, iar copilul se simte bine și rămâne să fie supraveghe…
Care este starea bebelușului abandonat și ce va urma în acest caz

Dosarul „Diaspora vs R. Moldova”, la Curtea Supremă de Justiție. Cine sunt cei 4 judecători care vor examina admisibilitatea recursului

Dosarul „Diaspora vs R. Moldova” va ajunge luni, 12 decembrie, pe masa judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Justițiarii de la cea mai înaltă instanță trebuie să decidă dacă li s-a încălcat sau…
Dosarul „Diaspora vs R. Moldova”, la Curtea Supremă de Justiție. Cine sunt cei 4 judecători care vor examina admisibilitatea recursului