• Substația AMU din sectorul Râșcani, focar de COVID-19: Instituția a fost plasată în carantină. Lucrător medical: ,,Încă de când Ecaterina Litvinschi a murit trebuia să dăm alarma”

  Substația AMU din sectorul Râșcani, focar de COVID-19: Instituția a fost plasată în carantină. Lucrător medical: ,,Încă de când Ecaterina Litvinschi a murit trebuia să dăm alarma”
  27 aprilie 2020 | 19:55

  Toți lucrătorii medicali din cadrul Substației AMU, sectorul Râșcani, au fost testați pentru COVID-19, a menționat șeful Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), Boris Golovin. Din numărul total de cazuri de infectare confirmate luni, 27 aprilie, 20 sunt din rândul lucrătorilor medicali, iar cei mai mulți lucrători medicali confirmați cu COVID-19, sunt din cadrul asistenței medicale urgente din Chișinău – 14 cazuri.

  Totodată, de marți, 28 aprilie, s-a decis dacă substația să fie plasată în carantină din cauza numărului mare de angajați contaminați.

  Șeful Substației AMU din sectorul Râșcani, Aurel Grițco, este acuzat că ar fi permis lucrătorilor medicali să iasă la muncă, chiar dacă prezentau simptome de COVID-19.

  Dumitru de 11 ani activează în calitate de infirmier în cadrul Substației AMU, sectorul Râșcani

  Deja de peste 11 ani Dumitru muncește în calitate de infirmier în cadrul Substației AMU din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău. Ziarul de Gradă a fost contactat de către Natalia Cebotari, soția acestuia, și ne-a comunicat că soțul ei ar putea fi infectat cu COVID-19, după ce un coleg al acestuia cu care a muncit în gardă a fost testat pozitiv cu coronavirus.

  ,,Cum au ascuns despre starea de sănătate a lucrătorilor din substație, așa și ascund până în prezent. Duminica trecută, soțul meu a lucrat în gardă cu o doamnă care este felcer, iar soțul meu – infirmier. Ea, până la Paște, a lucrat împreună cu medicul cardiolog, care a anunțat că se simte rău și a fost testată. Apoi i s-a confirmat infectarea. În garda de duminică nu au fost chemări pentru persoanele suspectate cu COVID-19. Joi seara, 23 aprilie, doamna felcer a început să se simtă rău. Am vorbit cu ea și mi-a zis că respiră greu și are febră peste 37. Ea fiind felcer și-a dat seama că poate fi infectată. Vineri dimineață, 24 aprilie, ea a mers la centrul de triere de la Moldexpo și s-a depistat că este contaminată cu coronavirus”, ne-a povestit Natalia.

  ,,Mă tem că am aninat-o”

  ,,Dar ce a făcut șeful Stațiunii, Grițco? El a tăcut. A tăinuit. Lucrătorii oricum mergeau la lucru, inclusiv soțul meu. În loc să nu-i permită să vină la muncă și să-l trimită să fie testat, Grițco a tăcut. Doamna felcer mi-a spus că de joi seara l-a sunat pe șef și i-a spus că ,,mă tem că am aninat-o”, acestea sunt cuvintele ei. Tot ea mi-a spus că Grițco i-a zis să tacă și să nu facă gălăgie, ca să știe toți. Vă imaginați ce face un șef de stațiune?”, se întreabă nedumerită femeia.

  Soțul Nataliei, Dumitru face naveta din Pohrebea la Chișinău. Administrația spitalului i-a spus lui Dumitru să facă testul pnetru COVID-19 abia la o zi, după ce s-a confirmat infecția la colega acestuia cu care muncește în echipă și a contactat.

  ,,Soțul meu se duce la lucru din Pohrebea, unde locuim. Domnul Grițco pe nimeni nu a sunat și să preîntâmpine ca să nu vină la lucru, dar să se ducă și să se testeze. Le-a permis să intre în tură, o lucrează, sâmbătă dimineață iese din tură, iar abia seara, sora medicală superioară l-a telefonat pe soțul meu și i-a spus că să plece să se testeze. Soțul a întrebat-o ce s-a întâmplat, iar ea a spus că nimic. I-a zis doar ca să facă testul, pentru ca marți, atunci când va fi în tură, să poate veni la muncă.

  Atunci mă întreb, dacă se știe că este persoană infectată, de ce nu a spus soțului meu adevărul? Grițco ascunde, sora medicală ascunde, iar soțul meu, ieri, la ora 06:00 se ridică în deal, un km a mers pe jos, și a stat pe traseu 2 ore ca să ia o mașină de ocazie să ajungă în oraș, însă doar a înghețat și nu a plecat. Ieri a fost duminică și transportul nu a mers.

  La ora 11:00 a fost telefonat și i s-a spus că dacă nu pleacă să dea test pentru COVID-19, atunci nu va fi primit marți la lucru. Atunci deja eu l-am sunat pe domnul Grițco și i-am zis: ,,Cum dumneata ai putut să tăinuești că soțul meu a fost în tură cu o persoană infectată, iar dvs ați știut”. El m-a întrebat cine sunt și i-am zis că soția unui lucrător medical. I-am mai spus că m-a pus într-o situație dificilă. Eu sunt predispusă să mă infectez”, spune femeia.

  Abia de astăzi, 27 aprilie, Dumitru a fost plasat în carantină la domiciliu. Bărbatul a discutat cu Ziarul de Gardă și a confirmat cele spuse de soție. Acesta a fost coleg cu Ecaterina Litvinschi, primul medic decedat de COVID-19, și susține că încă din luna martie în Stațiune au început să se infecteze masiv lucrătorii medicali.

  ,,Nu vă pot spune cu câte persoane am contactat. Noi am fost în serviciu, iar timp de 24 de ore am avut 14 chemări”

  ,,Cel mai probabil, sunt infectat. M-am contaminat de la o asistentă medicală cu care am lucrat împreună joi, 23 aprilie. Noi am fost împreună în achipă, dar dumneaei s-a infectat, cel mai probabil, de la un medic de la noi. A lucrat duminică, de Paște, și se simțea bine. Ulterior, joi, a văzut că avea simptome și a dat testul, iar vineri dimineață i-a venit rezultatele care au fost pozitive. Nu vă pot spune cu câte persoane am contactat. Noi am fost în serviciu, iar timp de 24 de ore am avut 14 chemări. Deocamdată nu am nicio simtomă. Alaltaieri m-au sunat și mi-au zis să dăm testul. Dar noi l-am trecut o dată. Dar cum să mă duc?”, povestește cadrul medical.

  Bărbatul urma ca ieri, duminică, să dea probele necesare pentru COVID-19. Însă, din motiv că locuiește la 35 km distanță de Chișinău, iar transportul public nu circulă, acesta nu a reușit. Totodată, Dumitru spune că dacă nu va face testul, administrația spitalului i-a spus că nu va fi primit la locul de muncă.

  ,,Eu trăiesc la țară, am 35 de km, niciun transport nu este. Și mi-au zis că dacă nu dau acum probele pentru COVID-19 la serviciu nu o să fiu primit. Mi-au mai spus că dacă o să mă duc mai târziu să dau testele, atunci va fi contraplată. Ce fel de contraplată? Eu lucrez la salvare, am și poliță de asigurare pentru care eu plătesc. Tocmai ieri seara l-am sunat pe șeful stațiunii și mi-a spus să stau în carantină 14 zile și să anunț medicul de familie. În Stațiune s-a început totul încă din luna martie, atunci când a fost și primul deces, doamna Ecaterina Litvinschi, am fost colegi. Dacă lucrăm împreună, am cunoscut-o tare bine. Încă de atunci trebuia să dăm alarma și să trimită în carantină toată stațiunea. Înainte eram 9 echipe, dar în ultimul timp lucrăm câte 5- 6 echipe, toți suntem în carantină”, ne-a spus Dumitru.

  Natalia Cebotari a mai spus că este gata să-l denunțe pe șeful Stațiunii organelor de drept. De asemenea, femeia susține că lucrătorii medicali sunt gata să vorbească public despre ceea ce se întâmplă în interiorul instituției, însă sunt amenințați de către conducere să nu o facă.

  Contactat telefonic, Aurel Grițco, șeful Substației AMU, a refuzat să discute cu Ziarul de Gradă. Acesta ne-a redirtecționat către serviciul de presă al instituției ,,pentru toate întrebările”.

  Autoritățile spun că sunt doar 14 angajați infectați, însă cifra cazurilor ar fi mai mare de 4 ori

  Autoritățile au anunțat luni, 27 aprilie, că în cadrul stațiunii AMU, din sectorul Râșcnai s-a format un focar de infectare cu COVID-19, iar în rândul lucrătorilor medicali s-au înregistrat 14 cazuri, fără a oferi mai multe detalii.

  ,,Avem un focar la AMU, sectorul Râșcnai, avem 14 cazuri în rândul lucrătorilor medicali”, a anunțat, luni, 27 aprilie, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

  Pe de altă parte, soția lucrătorului medical din instituția respectivă susține că cifra anunțată de ministra Sănătății este falsă, iar în cadrul stațiunii AMU, din sectorul Râșcnai, sunt peste 60 de angajați infectați.

  ,,Doamna minstră spune minciuni. Cum sunt 14 persoane infectate cu COVID-19, dacă sunt 65, dintre care 20 sunt la domiciliu, iar restul sunt spitalizați”, ne-a spus femeia.

  Șeful CNAMUP, Boris Golovin, ne-a menționat că timp de două zile au fost prelevate probe de la toți lucrătorii medicali din cadrul Substației AMU, sectorul Râșcani, pentru a fi testați pentru COVID-19.

  ,,Practic, absolut de la toți lucrătorii s-au luat probe. Și lucrătorii din echipe, și îngrijitorii de încăperi, absolut tot personalul”, ne-a declarat șeful CNAMUP, Boris Golovin.

  Purtătoarea de cuvânt a CNAMUP, Vladislava Ceban, a comunicat pentru ZdG că începând de marți, 28 aprilie, instituția medicală este plasată în carantină pentru o perioadă de 2 săptămâni.

  ,,Toată lumea va primi asistență medicală urgentă prespitalicească. S-a decis ca toate solicitările din sectorul Rîșcani să fie preluate de Substațiile AMU din sectoarele Ciocana și Centru”, spune purtătoarea de cuvânt a CNAMUP, Vladislava Ceban.

  Totodată, Vladislava Cebannu nu ne-a putut oferi o cifră exactă a angajaților ce s-au infectat cu COVID-19.

  ,,Noi vom reveni cu un comunicat mâine. Nu pot da o cifră și să vă ducem în eroare”, a conchis purtătoarea de cuvânt a CNAMUP.

  Astăzi, 27 aprilie, au fost înregistrate 73 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, după procesarea a 367 de probe, toate cazurile fiind cu transmitere locală. Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 3 481 cazuri. Din numărul total de cazuri de infectare confirmate din această zi, 20 sunt în rândul lucrătorilor medicali: asistenți medicali – 5, personal auxiliar – 8, felceri-5, medici– 2. 

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Comisia pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider asupra băncilor și companiilor de asigurări a prezentat raportul în plenulul Parlamentului

  Raportul Comisiei de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor preluării forțate (atac de tip raider) a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări/reasigurări din Republica Moldova, exer…
  Comisia pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider asupra băncilor și companiilor de asigurări a prezentat raportul în plenulul Parlamentului

  DOC/ În atenția călătorilor: intră în vigoare noi reguli de trecere a frontierei de stat

  Poliţia de Frontieră informează cetăţenii despre ultimele modificări stipulate în Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinară în Sănătate Publică din 4 martie 2021 cu privire la regulile de intrare în R. Moldova…
  DOC/ În atenția călătorilor: intră în vigoare noi reguli de trecere a frontierei de stat

  VIDEO/ R. Moldova a recepționat primul lot de vaccin anti-COVID-19, achiziționat prin intermediul platformei COVAX

  Autoritățile din R. Moldova a recepționat astăzi, 4 martie, lotul de 14.400 doze de vaccin AstraZeneca, procurat prin intermediul platformei COVAX. Prezentă la eveniment, Maia Sandu, președinta R. Moldova, a de…
  VIDEO/ R. Moldova a recepționat primul lot de vaccin anti-COVID-19, achiziționat prin intermediul platformei COVAX

  MSMPS: Peste 3800 de cadre medicale au fost vaccinate până acum împotriva COVID-19

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până acum au fost vaccinate împotriva noului coronavirus 3849 de cadre medicale. Potrivit MSMPS, în 24 de ore au fost imunizate 1245 de medi…
  MSMPS: Peste 3800 de cadre medicale au fost vaccinate până acum împotriva COVID-19

  OMS înregistrează o creştere a cazurilor noi de COVID-19 în Europa după şase săptămâni de declin

  Numărul de noi cazuri de COVID-19 creşte din nou în Europa, după şase săptămâni de declin, a anunţat joi conducerea regională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters. „Constatăm o recrudesce…
  OMS înregistrează o creştere a cazurilor noi de COVID-19 în Europa după şase săptămâni de declin