Principală  —  IMPORTANTE   —   Ecaterina Litvinschi, dezavantajată și după…

Ecaterina Litvinschi, dezavantajată și după moarte. Rudele cer reînhumarea

Ecaterina litvinschi

Primul medic decedat de COVID-19 a fost trecut în statistici ca o cifră și a fost înmormântat într-un sector separat, unde autoritățile pregătiseră 1000 de gropi pentru viitorii decedați de coronavirus, chiar dacă persoana avea loc rezervat lângă soțul ei decedat în 1996. Rudele spun că administrația cimitirului a insistat să ducă cadavrul acolo, conducerea ANSP spune că nu e nevoie de înhumat decedații cu COVID-19 separat, iar Comisia pentru stări excepționale (mun. Chișinău) a făcut publică o decizie cu privire la înhumări la 2 zile după ce a fost înmormântată Ecaterina Litvinschi.

Rudele Ecaterinei Litvinschi, primul medic ce a murit de COVID- 19, solicită reînhumarea acesteia. Iurie Botnari, nepotul Ecaterinei Litvinschi consideră că atitudinea autorităților este inacceptabilă și va acționa în judecată pentru a-i face dreptate post-mortem doctorei. De cealaltă parte, responsabilii pasează vina de la unul, la altul. 

Iurie Botnari, nepotul Ecaterinei Litvinschi consideră că e de datoria sa, dar și a statului să-i respecte demnitatea medicului ce și-a dedicat viața sistemului medical și a muncit până în ultima zi, iar după ce s-a infectat cu Covid-19, și a decedat, a fost înmormântată într-un sector separat, departe de rudele sale.

„Așa, pe vremuri se înmormântau cei care-și puneau capăt zilelor – la marginea cimitirului. Oare o așa onoare merită un medic-erou?”, se întreabă Iurie într-o postare publică pe Facebook.

„Vrem să o reînhumăm alături de soțul ei, fost doctor habilitat la Spitalul „Toma Ciorbă”, așa cum și-a dorit ea”, a mai precizat Botnari.

El susține că atunci când a decedat Ecaterina Litvinschi de Covid-19, i s-a spus că înhumarea într-un alt sector este o măsură de protecție de această infecție. 

Autoritățile se pare că au păreri împărțite privind modul în care trebuie să fie înmormântate persoanele decedate de noul coronavirus. După ce rudele Ecaterinei Litvinschi s-au revoltat, șeful ANSP, a doua zi, Nicolae Furtună a explicat că, de fapt, cadavrele nu prezintă un risc de infectare, deci nu ar fi cazul să fie înmormântate în sectoare izolate.

„După decesul cauzat de COVID-19, cadavrul nu prezintă pericol din punct de vedere epidemiologic. Pericolul cel mare este legat de tradițiile noastre de a face înmormântări – cu lume multă, cu slujbă și acasă, și în biserică, cu mese de pomenire”, a precizat Nicolae  Furtună. 

„Dacă vor fi înhumări în masă, să fie izolați”

Am solicitat responsabililor de la Cimitirul „Sfântul Lazăr” să ne explice de ce s-a decis ca Ecaterina Livinschi să fie înmormântată într-un loc izolat. Ludmila Boțan, directoarea Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare”, ne-a comunicat că decizia de a amenaja un sector special destinat persoanelor decedate de COVID- 19 a fost luată în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale. 

„Ni s-a spus să repartizăm un sector aparte celor decedați de COVID- 19, asta în caz dacă o să fie înhumări în masă,  să fie izolați”, a declarat Ludmila Boțan.

Solicitând să ne explice care ar fi utilitatea acestei măsuri, dacă specialiștii confirmă că locul înhumării persoanele infectate cu COVID- 19 nu ar prezenta pericol, Boțan a spus că doar îndeplinește cerințele.

„Eu nu sunt medic, nu știu dacă prezintă sau nu prezintă pericol, doar fac ce mi se cere prin dispoziții oficiale. Și e tot în interiorul cimitirului, la urma urmei”, a mai adăugat Boțan. 

„Înțeleg că acum sunt făcute declarații și solicitări pe fond emoțional, dar repet, Ecaterina Litvinschi tot a fost înmormântată în interiorul cimitirului”, a punctat Ludmila Boțan. 

La două zile de la înmormântarea Ecaterinei Litvinschi, municipalitatea a publicat o decizie referitoare la înhumarea decedaților COVID-19, până atunci a funcționat „decizia din interior”

La 30 martie, 2020, peste două zile după înmormântarea Ecaterinei Litvinschi,  Comisia pentru situații excepționale a municipiului Chișinău a publicat o decizie referitoare  la regimul stării de urgență din R. Moldova. În articolul 6 al prezentei decizii se stipulează că:

„Întreprinderea Municipală Combinatul Servicii Funerare va asigura înhumarea decedaților drept urmare a COVID- 19, după cum urmează:

a)în locurile de înhumare, anterior rezervate;

b)în celelalte cazuri, locurile pentru înhumări vor fi asigurate în cartierul special determinat din cadrul cimitirului municipal sf. Lazăr, Chișinău”. 

Iurie Botnari, nepotul se arată tot mai convins să ceară reînhumarea Ecaterinei Litvinschi, așa cum decedata avea deja rezervat un loc la cimitirul „Sfântul Lazăr” încă din 2003. 

Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău a declarat că rudelor li s-a propus acel loc separat pentru înhumare și ei ar fi acceptat.

De cealaltă parte, Iurie Botnari, nepotul Ecaterinei Litvinschi dezminte cele declarate de municipalitate.

„Nu-i adevărat. Noi am mers la cimitir cu toate actele ce confirmau faptul că Ecaterina Litvinschi a rezervat loc de înmormântare lângă regretatul său soț, încă anul 2003. Cei din administrația cimitirului au refuzat categoric și au spus că trebuie să ne conformăm deciziei de a o înmormânta într-un sector separat”, a accentuat Iurie Botnari.

Bărbatul pregătește actele pentru a obține permisiunea de reînhumare și de a acționa în judecată „birocrația”.

În același timp, la cimitirul „Sfântul Lazăr” a fost pregătit un sector separat cu 1000 de locuri pentru decesele provocate de COVID-19. Un loc de înhumare  în sectorul separat este oferit defuncților cu plată și nu este diferit față de locurile standard – 1000 de lei. 

Ecaterina Litvinschi s-a stins din viață la 27 martie, la vârsta de 79 de ani, decesul fiind cauzat de COVID-19. Doctora a activat aproape 60 de ani în sistemul public de sănătate, fiind cea mai longevivă angajată de la Centrul de Asistență Medicală Prespitalicească. Cazul ei a fost trecut sub tăcere de autorități.