• Ecaterina Litvinschi, dezavantajată și după moarte. Rudele cer reînhumarea

  Ecaterina Litvinschi, dezavantajată și după moarte. Rudele cer reînhumarea
  01 aprilie 2020 | 13:26

  Primul medic decedat de COVID-19 a fost trecut în statistici ca o cifră și a fost înmormântat într-un sector separat, unde autoritățile pregătiseră 1000 de gropi pentru viitorii decedați de coronavirus, chiar dacă persoana avea loc rezervat lângă soțul ei decedat în 1996. Rudele spun că administrația cimitirului a insistat să ducă cadavrul acolo, conducerea ANSP spune că nu e nevoie de înhumat decedații cu COVID-19 separat, iar Comisia pentru stări excepționale (mun. Chișinău) a făcut publică o decizie cu privire la înhumări la 2 zile după ce a fost înmormântată Ecaterina Litvinschi.

  Rudele Ecaterinei Litvinschi, primul medic ce a murit de COVID- 19, solicită reînhumarea acesteia. Iurie Botnari, nepotul Ecaterinei Litvinschi consideră că atitudinea autorităților este inacceptabilă și va acționa în judecată pentru a-i face dreptate post-mortem doctorei. De cealaltă parte, responsabilii pasează vina de la unul, la altul. 

  Iurie Botnari, nepotul Ecaterinei Litvinschi consideră că e de datoria sa, dar și a statului să-i respecte demnitatea medicului ce și-a dedicat viața sistemului medical și a muncit până în ultima zi, iar după ce s-a infectat cu Covid-19, și a decedat, a fost înmormântată într-un sector separat, departe de rudele sale.

  „Așa, pe vremuri se înmormântau cei care-și puneau capăt zilelor – la marginea cimitirului. Oare o așa onoare merită un medic-erou?”, se întreabă Iurie într-o postare publică pe Facebook.

  „Vrem să o reînhumăm alături de soțul ei, fost doctor habilitat la Spitalul „Toma Ciorbă”, așa cum și-a dorit ea”, a mai precizat Botnari.

  El susține că atunci când a decedat Ecaterina Litvinschi de Covid-19, i s-a spus că înhumarea într-un alt sector este o măsură de protecție de această infecție. 

  Autoritățile se pare că au păreri împărțite privind modul în care trebuie să fie înmormântate persoanele decedate de noul coronavirus. După ce rudele Ecaterinei Litvinschi s-au revoltat, șeful ANSP, a doua zi, Nicolae Furtună a explicat că, de fapt, cadavrele nu prezintă un risc de infectare, deci nu ar fi cazul să fie înmormântate în sectoare izolate.

  „După decesul cauzat de COVID-19, cadavrul nu prezintă pericol din punct de vedere epidemiologic. Pericolul cel mare este legat de tradițiile noastre de a face înmormântări – cu lume multă, cu slujbă și acasă, și în biserică, cu mese de pomenire”, a precizat Nicolae  Furtună. 

  „Dacă vor fi înhumări în masă, să fie izolați”

  Am solicitat responsabililor de la Cimitirul „Sfântul Lazăr” să ne explice de ce s-a decis ca Ecaterina Livinschi să fie înmormântată într-un loc izolat. Ludmila Boțan, directoarea Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare”, ne-a comunicat că decizia de a amenaja un sector special destinat persoanelor decedate de COVID- 19 a fost luată în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale. 

  „Ni s-a spus să repartizăm un sector aparte celor decedați de COVID- 19, asta în caz dacă o să fie înhumări în masă,  să fie izolați”, a declarat Ludmila Boțan.

  Solicitând să ne explice care ar fi utilitatea acestei măsuri, dacă specialiștii confirmă că locul înhumării persoanele infectate cu COVID- 19 nu ar prezenta pericol, Boțan a spus că doar îndeplinește cerințele.

  „Eu nu sunt medic, nu știu dacă prezintă sau nu prezintă pericol, doar fac ce mi se cere prin dispoziții oficiale. Și e tot în interiorul cimitirului, la urma urmei”, a mai adăugat Boțan. 

  „Înțeleg că acum sunt făcute declarații și solicitări pe fond emoțional, dar repet, Ecaterina Litvinschi tot a fost înmormântată în interiorul cimitirului”, a punctat Ludmila Boțan. 

  La două zile de la înmormântarea Ecaterinei Litvinschi, municipalitatea a publicat o decizie referitoare la înhumarea decedaților COVID-19, până atunci a funcționat „decizia din interior”

  La 30 martie, 2020, peste două zile după înmormântarea Ecaterinei Litvinschi,  Comisia pentru situații excepționale a municipiului Chișinău a publicat o decizie referitoare  la regimul stării de urgență din R. Moldova. În articolul 6 al prezentei decizii se stipulează că:

  „Întreprinderea Municipală Combinatul Servicii Funerare va asigura înhumarea decedaților drept urmare a COVID- 19, după cum urmează:

  a)în locurile de înhumare, anterior rezervate;

  b)în celelalte cazuri, locurile pentru înhumări vor fi asigurate în cartierul special determinat din cadrul cimitirului municipal sf. Lazăr, Chișinău”. 

  Iurie Botnari, nepotul se arată tot mai convins să ceară reînhumarea Ecaterinei Litvinschi, așa cum decedata avea deja rezervat un loc la cimitirul „Sfântul Lazăr” încă din 2003. 

  Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău a declarat că rudelor li s-a propus acel loc separat pentru înhumare și ei ar fi acceptat.

  De cealaltă parte, Iurie Botnari, nepotul Ecaterinei Litvinschi dezminte cele declarate de municipalitate.

  „Nu-i adevărat. Noi am mers la cimitir cu toate actele ce confirmau faptul că Ecaterina Litvinschi a rezervat loc de înmormântare lângă regretatul său soț, încă anul 2003. Cei din administrația cimitirului au refuzat categoric și au spus că trebuie să ne conformăm deciziei de a o înmormânta într-un sector separat”, a accentuat Iurie Botnari.

  Bărbatul pregătește actele pentru a obține permisiunea de reînhumare și de a acționa în judecată „birocrația”.

  În același timp, la cimitirul „Sfântul Lazăr” a fost pregătit un sector separat cu 1000 de locuri pentru decesele provocate de COVID-19. Un loc de înhumare  în sectorul separat este oferit defuncților cu plată și nu este diferit față de locurile standard – 1000 de lei. 

  Ecaterina Litvinschi s-a stins din viață la 27 martie, la vârsta de 79 de ani, decesul fiind cauzat de COVID-19. Doctora a activat aproape 60 de ani în sistemul public de sănătate, fiind cea mai longevivă angajată de la Centrul de Asistență Medicală Prespitalicească. Cazul ei a fost trecut sub tăcere de autorități.


  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Șeful de direcție al BNM, Ion Ropot, și șeful adjunct al ANP, Serghei Demcenco, plasați din nou în izolator

  Reprezentanții Procuraturii Genereale( PG) au emis vineri, 23 aprilie, un comunicat de presă prin care anunță că la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS…
  Șeful de direcție al BNM, Ion Ropot, și șeful adjunct al ANP, Serghei Demcenco, plasați din nou în izolator

  Vladimir Putin anunță că Rusia este gata să-l primească pe Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova

  Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, 22 aprilie, că Rusia este pregătită să-l primească pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova, oricând va dori acesta, informează t…
  Vladimir Putin anunță că Rusia este gata să-l primească pe Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova

  CE anunță că a lansat două proiecte cu privire la reforma justiției penale în R. Moldova: „Necesitatea accelerării reformelor în domeniul justiției penale este susținută de constatările și recomandările organismelor statutare”

  Membrii Consiliului Europei (CE) au emis un comunicat prin care informează că au lansat joi, 22 aprilie, două proiecte cu privire la reformele în sectorul justiției penale în R. Moldova. Este vorba despre conso…
  CE anunță că a lansat două proiecte cu privire la reforma justiției penale în R. Moldova: „Necesitatea accelerării reformelor în domeniul justiției penale este susținută de constatările și recomandările organismelor statutare”

  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Peste 87 000 de români au fost vaccinați împotriva COVID în ultimele 24 de ore. România a depășit joi, 22 aprilie, pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate, transmite Digi 24. În ultimele 24 de ore…
  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  Mai mulți moldoveni din diaspora au inițiat o campanie de strângere a donațiilor, pentru a procura concentratoare de oxigen. Acestea ar urma să ajungă în centre medico-sociale unde rezidenți sunt persoanele vâr…
  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova