Principală  —  IMPORTANTE   —   Starea de urgență în R.…

Starea de urgență în R. Moldova, prelungită cu încă 60 de zile, în contextul amenințărilor existente la adresa securității naționale. Gavilița: „Nu ne putem întoarce la viața de dinainte de 24 februarie”

Începând cu 7 octombrie 2022, starea de urgență în R. Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile. În acest sens, Parlamentul a aprobat în ședința de joi, 6 octombrie, proiectul de hotărâre cu votul a 53 de deputați.

În luna octombrie se împlinește un an de când Guvernul a cerut introducerea stării de urgență, când Gazprom a limitat cantitatea de gaze naturale livrate R. Moldova. „Din păcate, astăzi nu putem spune stop stării de urgență și nu ne putem întoarce la viața de dinainte de 24 februarie”, a afirmat șefa Executivului.

„Anul 2022 reprezintă un moment istoric de cumpănă. Ne aflăm în plin proces de transformare a Europei și a lumii întregi (…). Pacea pe continentul nostru este serios amenințată, prima dată după Al Doilea Război Mondial. Criza energetică a adus Europa în situația de a raționaliza consumul (…). Cine nu înțelege gravitatea situației, să se gândească la cât de aproape este centrala de la Zaporojie. Ne așteaptă schimbări majore în privința modului în care va funcționa economia, modul în care vom utiliza energia, vom garanta securitatea și vom interacționa cu statele lumii. Lumea de după războiul din Ucraina va fi diferită de cea pe care o cunoșteam până acum”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița de la tribuna Parlamentului, când a solicitat prelungirea stării de urgență.

Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a afirmat că autoritățile de la Chișinău sunt în „discuții avansate” cu România și cu alți parteneri privind semnarea unui contract pe termen lung de furnizare a gazelor naturale.

Reprezentanții Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au propus la începutul ședinței Parlamentului excluderea de pe ordinea de zi a subiectului, inițiativă care nu a întrunit voturile necesare.

Deputații partidului Șor nu au participat la ședința Parlamentului, formațiunea politică anunțând că aceștia boicotează ședința.

Necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea R. Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului, susține Guvernul, care a aprobat hotărârea miercuri, 5 octombrie, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

„Evoluțiile de ultimă oră a situației din regiune, condiționate de desfășurarea războiului din Ucraina, generează în continuare vulnerabilități la adresa securității frontierelor de stat ale R. Moldova. Printre amenințările principale, cu care se poate confrunta țara noastră în perioada imediat următoare, sunt: limitarea sau chiar sistarea furnizării resurselor energetice, creșterea exponențială a prețurilor acestora, extinderea zonelor afectate de război către hotarele R.Moldova, aplicarea armelor nucleare cu efect regional și global, sporirea fluxului de refugiați din Ucraina, dar și urmările declanșate de mobilizarea parțială anunțată de Federația Rusă”, se mai arată în comunicatul emis anterior de Executiv.

Dispoziția CSE:

dispozitie_cse_nr.40_din_05.10.2022_0 by Ziarul de Gardă on Scribd

Pe 4 octombrie, concernul rus Gazprom a anunțat că va sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova, „în cazul încălcării obligațiunii privind achitarea gazului până la 20 octombrie 2022”. Reprezentanții companiei susțin că, pe parcursul anului 2022, Moldovagaz „a încălcat în mod regulat prevederile contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a cerut în mod repetat Gazpromului să atenueze obligațiile contractuale privind volumul livrărilor de gaze”. Totodată, potrivit lor, Naftogaz, cea mai mare companie de petrol și gaze din Ucraina, „refuză să furnizeze Gazpromului servicii complete de transport de gaze”.

Ulterior, președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că „Moldovagaz” va depune toate eforturile pentru a-și îndeplini obligațiile contractuale față de „Gazprom” în luna octombrie.

Totodată, și viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a venit cu o reacție la anunțul făcut de compania Gazprom. El a afirmat că R. Moldova a achitat întotdeauna plata pentru gazele naturale, inclusiv în avans, iar „micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze”. Oficialul a menționat că nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale către R. Moldova.

Pe 30 septembrie, compania Moldovagaz a primit de la concernul rus Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie. Potrivit lui Spînu, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 milioane de metri cubi pe zi, livrările de gaze către R. Moldova fiind limitate cu 30%.

Luni, 3 octombrie, premierul român Nicolae Ciucă a declarat că România poate să dea R. Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, precizând că autoritățile de la Chișinău au cerut României să primească gaz natural, scrie Agerpres.

Pe 24 februarie, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina.