Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Andrei Spînu: „Energocom” a…

Ministrul Andrei Spînu: „Energocom” a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra gaze naturale pe piața din România, iar „Moldelectrica” a semnat un acord cu Transelectrica România pentru livrare de urgență a energiei electrice în caz de necesitate

Foto: Reuters

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță, în dimineața zilei de 3 octombrie, că S.A. „Energocom” a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața din România. De asemenea, potrivit ministrului Spînu, „Energocom” a fost înregistrat pe Regional Booking Platform și poate accesa depozitele de stocare a gazelor naturale din Ucraina.

Totodată, ministrul Infrastructurii anunță că „Moldelectrica” a semnat un acord cu Transelectrica România pentru livrare de urgență a energiei electrice în caz de necesitate.

„Începem săptămâna cu știri bune din domeniul energetic:

SA Energocom a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra/vinde gaze naturale pe piața din România;

Energocom a fost înregistrat pe Regional Booking Platform și poate accesa depozitele de stocare gaze din Ucraina;

Moldelectrica a semnat acord cu Transelectrica România pentru livrare de urgență a energiei electrice în caz de necesitate;”, a scris ministrul Andrei Spînu pe pagina sa de Telegram.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 29 septembrie s-a decis că SA „Energocom” va procura 15 milioane de metri cubi de gaze naturale care vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina. Potrivit dispoziției CSE, publicată pe site-ul Guvernului, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

„(…) La data adoptării prezentei dispoziţii SA „Energocom” va procura în baza contractului EFET semnat, iar SA „Moldovagaz” va asigura livrarea şi va vinde 10 mil. m3 de gaze naturale la condiţii standard, la preţul de achiziţie de 1882,78 USD/1000 m3 , care va fi confirmat prin actul de predare-primire semnat între SA „Moldovagaz” şi FJSC „Gazprom”, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”, la condiţiile de livrare ale pieţei angro a Republicii Moldova. Livrarea se va efectua la data de 30 septembrie”, se arată în dispoziția CSE.

Totodată, SA „Energocom” va procura și 5 milioane de metri cubi de gaze naturale la preţul preliminar de achiziţie al gazelor naturale de 1058,11 USD/1000 m3, estimat conform situației din 23 septembrie.

„Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie 2022. Livrarea se va efectua la solicitarea SA „Energocom”. Până la onorarea deplină a obligațiilor SA „Moldovagaz” față de SA „Energocom”, contravaloarea gazului va fi garantată prin gajarea către SA Energocom a creanțelor cu titlu executoriu SA „Moldovagaz” față de SA „Termoelectrica””, au decis membrii Comisiei.

În plus, conform dispoziției, capitalul social al SA „Energocom” va fi majorat, din contul modificării soldurilor de mijloace băneşti la conturile bugetului de stat, cu 511 milioane de lei.

CSE: Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Acestea vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 29 septembrie, proiectul hotărârii cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, „în scopul asigurării unor soluții de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova în situație de urgență”.

Potrivit Guvernului, în conformitate cu dispozițiile anterioare ale CSE, S.A. „Energocom” a achiziționat până acum gaze naturale în volum de 39,5 mil m3.

Compania Moldovagaz a primit vineri, 30 septembrie, de la concernul rus Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie, anunță viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care menționează faptul că, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 milioane de metri cubi pe zi.

„(…) În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a spus Spînu într-o postare pe pagina sa de Telegram.

Gazprom limitează livrările de gaze naturale pentru luna octombrie cu 30%, anunță Andrei Spînu. Precizările viceprim-ministrului privind livrările de energie electrică

Vom achita peste 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale. Noul tarif intră în vigoare de la 1 octombrie