Principală  —  IMPORTANTE   —   Gazprom acuză Moldovagaz de încălcarea…

Gazprom acuză Moldovagaz de încălcarea „în mod regulat” a prevederilor contractului și amenință R. Moldova cu sistarea livrării de gaze naturale

Sursa foto: True Story Project

Concernul rus Gazprom amenință R. Moldova cu sistarea livrării de gaze naturale. Reprezentanții companiei susțin că, pe parcursul anului 2022, Moldovagaz „a încălcat în mod regulat prevederile contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a cerut în mod repetat Gazpromului să atenueze obligațiile contractuale privind volumul livrărilor de gaze”.

Astfel, responsabilii din cadrul companiei susțin că „Gazprom își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a întrerupe complet livrările de gaze în caz de încălcare a obligației de plată până pe 20 octombrie 2022, precum și dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcării grave a termenilor acordului de achitare a datoriei istorice a SA „Moldovagaz””.

„(…) Gazprom a fost întotdeauna înțelegător față de solicitările părții moldovenești, confirmând accentul pus pe cooperarea pe termen lung și reciproc avantajoasă, și a satisfăcut în mod regulat aceste solicitări ale părții moldovenești. După cum s-a menționat anterior, Naftogaz din Ucraina refuză să furnizeze Gazpromului servicii complete de transport de gaze. Din acest motiv, în octombrie 2022, PJSC Gazprom va putea livra R. Moldova doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi.

(…) Pe viitor, orice solicitare din partea părții moldovenești care sugerează modificări ale condițiilor contractuale va fi formalizată doar sub forma unor acte adiționale relevante la contract”, anunță compania printr-un comunicat.

Pe 3 octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că S.A. „Energocom” a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața din România. De asemenea, potrivit ministrului Spînu, „Energocom” a fost înregistrat pe Regional Booking Platform și poate accesa depozitele de stocare a gazelor naturale din Ucraina.

Totodată, ministrul Infrastructurii a anunțat că „Moldelectrica” a semnat un acord cu Transelectrica România pentru livrare de urgență a energiei electrice în caz de necesitate.

Pe 30 septembrie, compania Moldovagaz a primit de la concernul rus Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie. Potrivit lui Spînu, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 milioane de metri cubi pe zi, livrările de gaze către R. Moldova fiind limitate cu 30%.

Luni, 3 octombrie, premierul român Nicolae Ciucă a declarat că România poate să dea R. Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, precizând că autoritățile de la Chișinău au cerut României să primească gaz natural, scrie Agerpres.

„Au nevoie (cei din R. Moldova – n.r.), atunci când am discutat cu premierul Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. (…) Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă”, a afirmat Ciucă.

Întrebat dacă va avea o problemă R. Moldova cu gazul la iarnă, premierul român a spus: „Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către R. Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni – Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult.