Principală  —  Ştiri  —  Social   —   SONDAJ/ Cu ce probleme se…

SONDAJ Cu ce probleme se confruntă chișinăuienii și ce așteptări au de la noul primar

Calitatea drumurilor și a trotuarelor, lipsa curățeniei, transportul public, aspectul orașului și corupția sunt problemele prioritare ale chișinăuienilor. Totodată, 83% din Chișinăuieni au răspuns că vor merge la vot cu siguranță și doar 13% au spus că, probabil ar merge, sau chiar că nu-și vor exercita dreptul la vot. Sunt datele unui sondaj realizat de Magenta Consulting,  pe un eșantion de 1.300 de persoane, în perioada 5 iulie – 4 august 2019.

Potrivit datelor, cele mai mari probleme cu care se confruntă chișinăuienii sunt:

1. Calitatea drumurilor (48%) și a trotuarelor (20%);
2. Lipsa curățeniei (33%);
3. Transportul public – orarul/numărul unităţilor de transport  (13%) și calitatea unităţilor de transport (11%);
4. Aspectul orașului (15%);
5. Corupția (13%).

Calitatea drumurilor, totuși, este problema majoră cu care se ciocnesc locuitorii capitalei, cei mai nemulțumiți fiind acei din sectorul Ciocana și Botanica, 54% și 53% respectiv.

Respondenții din Chişinău mai puţin cunosc despre cine sunt aleșii locali și ce fac ei. 64% nu știu niciun consilier municipal și doar 26% spun că sunt informați despre activitatea Consiliului Municipal, iar 34% despre activitatea Primăriei. Aproape două treimi din cetățeni nu sunt mulțumiți de activitatea Primăriei Chişinău. 

Totodată, 40% din locuitorii capitalei nu au o preferință față de sexul candidatului, însă 39% și-ar dori, totuși, ca în fruntea Primăriei să fie un bărbat și doar 14% – o femeie. Peste 50% ar vrea ca acesta să fie căsătorit și să aibă copii. 

Religia joacă un rol important în viața moldovenilor, dacă aceștia totuși ar avea încredere într-un candidat evlavios, deși pentru un număr similar de respondenți acest aspect nu contează sau nu definește un primar bun sau rău.

La momentul actual, doar 1% din respondenți sunt foarte mulțumiți de activitatea Primăriei din Municipiu și 24% sunt mai degrabă mulțumiți, pe când 27% nu sunt deloc mulțumiți. Totodată, 46% din cei care au interacționat cu autoritățile publice locale nu au rămas cu impresii prea bune. 38% spun că nu s-a rezolvat problema, alții spun că se lucrează încet, că este birocrație, atitudine negativă sau că au primit refuz.

Majoritatea s-au arătat nemulțumiți de curățenia pe străzi, calitatea trotuarelor, infrastructura pentru persoanele cu dizabilități, starea trecerilor subterane, lipsa spațiilor pentru parcare și, evident, calitatea drumurilor. La fel, locuitorii capitalei și-au manifestat dorința de a se depune mai mult efort în domeniul ecologiei și protecției mediului și de a avea mai multe posibilități pentru sortarea deșeurilor.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1300 de respondenti, locuitori ai orașului Chișinău și ai suburbiilor, cu varsta 18+, în perioada 5 iulie – 4 august 2019.