Silvia Radu susține că moldovenii trăiesc mai mult, datorită măsurilor luate de Guvern. Replica expertei Ala Nemerenco

Ministra Sănătății, Silvia Radu se află săptămâna aceasta la Geneva, unde participă la cea de-a 72 Adunare Mondială a Sănătății. În cadrul unui discurs ținut acolo, ministra a subliniat reușitele Guvernului R. Moldova în domeniul Sănătății. Radu a menționat că datorită măsurilor complexe luate de Guvern, moldovenii trăiesc mai mult, scrie esănătate.md

Ulterior, Ala Nemerenco, expertă în politici de Sănătate a venit cu o replică la afirmația ministerei Radu precum că s-ar fi îmbunătățit accesul la servicii medicale de calitate, inclusiv drepturile la sănătate sexuală și reproducere.

„30,2 întreruperi de sarcină la 100 născuți vii, dintre care o pondere de 6,0 întreruperi la tinere de 15-19 ani și 4,4 la cele cu primă sarcină nu sunt indicatori de performanță și nici de mândrie pentru sănătatea reproductivă a unui sistem de sănătate”, a spus Nemerenco.

R. Moldova ocupă locul 112 din 189 de țări și teritorii, conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU), care măsoară realizările naționale în domeniul sănătății, educației și veniturilor, se arată într-un raport publicat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în 2018. Din regiunea Europa și Asia Centrală, țările care se află aproape de Moldova în clasamentul IDU din 2017, fiind oarecum comparabile după numărul populației, sunt Turkmenistan și Uzbekistan, care au IDU de 108 și 105, respectiv.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *