Principală  —  IMPORTANTE   —   Serviciul Vamal anunță că exportatorii…

Serviciul Vamal anunță că exportatorii din R. Moldova pot aplica regulile de origine tranzitorii pentru mărfuri în cadrul comerțului cu UE

Serviciul Vamal (SV) a emis o notă prin care informează că, începând cu 16 noiembrie, exportatorii din R. Moldova pot aplica regulile de origine tranzitorii pentru mărfuri în cadrul comerțului cu Uniunea Europeană (UE).

Potrivit SV, la nivelul Acordului de Liber Schimb Central-European (CEFTA), decizia privind aplicarea alternativă a regulilor de origine tranzitorii a fost adoptată la 1 septembrie 2021.

Înainte de a aplica setul alternativ de reguli de origine la exportul mărfurilor în statele-părți CEFTA, vă îndemnăm să urmăriți periodic, în Jurnalul Oficial al UE, seria C (Information and Notices), matricea publicată de Comisia Europeană care reflectă țările ce aplică regulile tranzitorii și data punerii lor în aplicare. Situația la 01 septembrie 2021 – disponibilă spre consultare aici”, menționează reprezentanții Serviciului Vamal.

În cazul aplicării de către exportatori a regulilor de origine tranzitorii, în rubrica 7 a Certificatului de circulație a mărfurilor EUR.1 se înscrie sintagma în limba engleză: „TRANSITIONAL RULES”, iar în cazul declarației de origine, textul la final se completează cu ,,în conformitate cu regulile de origine tranzitorii”.

În scopul facilitării înțelegerii modului în care cele două seturi de reguli de origine se vor aplica în paralel, a fost elaborat un Ghid pe marginea regulilor de origine tranzitorii.

Principalele amendamente conținute în regulile de origine tranzitorii pot fi rezumate la următoarele:

–   Cumulul regional de origine a devenit mai flexibil (introducerea cumulului „complet” pentru majoritatea produselor);

–   Posibilitatea de rambursare a taxelor pentru majoritatea produselor (se exclude regula no draw-back, cu mici excepții);

–  Prelucrări sau transformări mai flexibile și mai simple, de exemplu eliminarea cerințelor cumulative, praguri mai mici de valoare adăugată locală, transformare dublă pentru textile (mai multe operațiuni de finisare conferă origine), posibilități de alegere multiple pentru produse chimice (reacțiile chimice conferă origine);

–   Toleranța (pragurile valorii materialelor neoriginare) a crescut de la 10% la 15%

–   Înlocuirea regulii „transportului direct” cu regula „non-manipulare”;

–   Reguli de separare contabilă mai flexibile;

–   Posibilitatea – în viitor și cu condiția ca părțile contractante solicitante să fie de acord – să înlocuiască certificatele de origine cu declarațiile de origine ale exportatorilor înregistrați și să emită certificate de origine electronice.

În cazul în care se aplică regulile de origine tranzitorii, în rubrica 7 a Certificatului de circulație a mărfurilor EUR.1 trebuie înscrisă sintagma în engleză: „TRANSITIONAL RULES”.

În cazul declarației de origine, următorul text se aplică pe documentul comercial:

„Exportatorul produselor care fac obiectul prezentului document (autorizația vamală nr.………(1)) declară că, exceptând cazul în care se indică altfel în mod clar, aceste produse sunt de origine preferențială……….(2) în conformitate cu regulile de origine tranzitorii.”

Informații exhaustive privind noul set alternativ de reguli de origine sunt relatate în comunicatul informativ Reguli de origine modernizate, simplificate și mai flexibile pentru agenții economici.