Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății despre medicii prinși cu mită: „Rușine”

Reținerile din ultimele săptămâni care au zguduit sistemul de sănătate l-au făcut pe Boris Gâlcă, secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să le ceară medicilor corupți să plece din sistem. „Mă adresez acelora: nu umiliți colegii, nu umiliți cetățenii, nu umiliți țara, nu vă umiliți familiile… Mai bine plecați din sistem!”, îndeamnă Gâlcă. 

„Constatăm că plățile informale, abuzurile cu darea şi luarea de mită în sistemul de sănătate rămâne pe moravul înrădăcinat al unora. Până acum, sondajele scoteau la iveală că cei mai corupți medici sunt chirurgii, traumatologii şi ginecologii. Iată că și unii medici-imagiști au apărut în ”imagine”… Care mai sunt, cine-i următorul? Rușine… Rușine celor, care, accidental au îmbrăcat halatul alb, care prin astfel de comportament, conștient și fără nici un bun-simț umilesc pacienții, dar și întreaga comunitate medicală. Mă adresez acelora: nu umiliți colegii, nu umiliți cetățenii, nu umiliți țara, nu vă umiliți familiile… Mai bine plecați din sistem!”, este îndemnul lui Boris Gâlcă, secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

După ce a ridicat anterior circa șapte milioane de lei în urma perchezițiilor de la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, recent, CNA s-a lăudat cu o nouă lovitură, dată de această dată la Institutul Mamei și Copilului. Astfel, în dosarul „Tomograf 2”, ofițerii anticorupție au ridicat 1,5 milioane de lei, bani care ar fi fost pretinși de la persoanele care erau supuse investigațiilor în regim prioritar, fără programare.

Cele 1,5 milioane de lei au fost găsite atât în birourile de serviciu ale unor medici de la Secţia radiologie şi imagistică din cadrul Institutului Mamei şi Copilului, cât şi în safeul metalic depus într-o bancă comercială din capitală pe numele şefului Secţiei respective. În caseta bancară au fost găsiţi peste 700 de mii de lei, circa 24 de mii de euro, 1000 de dolari, dar şi articole din aur.

Atât în cazul dosarului de la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, cât și în cazul Institutului Mamei şi Copilului, medicii sunt cercetaţi penal pentru corupere pasivă şi abuz în serviciu. Dacă vor fi găsiţi vinovați, ei riscă până la 10 ani de închisoare, privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de până la 10 ani şi o amendă în mărime de 400 000 de lei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. De la primul individ in stat pana la ultimul, cuvantul este unul: Coruptie! Majoritate parlamentara corupta. Guvernare corupta. Politie corupta. Activisti in teritoriu ai pd, ai ps si ai acolitului Sor, corupti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *