Principală  —  IMPORTANTE   —   Șapte candidați, înregistrați și admiși…

Șapte candidați, înregistrați și admiși la proba interviului pentru funcția de Avocat al Poporului

Șapte candidați au depus dosarele în cadrul concursului desfășurat la Parlament pentru ocuparea funcției de Avocat al Poporului.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a declarat că, membrii Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman), i-au admis pe toți cei șapte candidați la următoarea etapă a concursului, proba interviului.

Astfel, proba interviului va avea loc luni, 31 ianuarie, la Parlament.

Numele candidaților vor fi publicate marți, 25 ianuarie, odată cu decizia integrală a Comisiei de profil.

Potrivit surselor ZdG, trei dintre cei șapte candidați care au depus dosarele pentru funcția de Avocat al Poporului sunt Violeta Gașițoi, Teodor Cârnaț și Evghenii Goloșceapov.

Violeta Gașițoi și Teodor Cârnaț au participat și în 2021 la concursul pentru funcția de Avocat al Poporului. Atunci, Parlamentul a numit-o în această funcție pe Natalia Moloșag.

Violeta Gașițoi este avocată și este stabilită în SUA. Aceasta activează ca avocată din anul 2008. Deține premiul ONU pentru excelență în apărarea drepturilor victimelor discriminate pe bază de gen.  Violeta Gașițoi a absolvit Universitatea Pedagogică de Stat din Bălți în anul 2003, iar în anul 2005 a obținut diploma de master la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Detalii aici

Evghenii Goloșceapov a absolvit Facultatea de Drept a USM şi Institutul de Instruire Continuă. Este doctorand la catedra Ştiinţe Politicea USM. Este absolvent al Cursului Internaţional Avansat în domeniul drepturilor omului al Fundaţiei Helsinki din Polonia. A fost coordonator de programe Justiţie şi drepturile omului din cadrul UNDP. În trecut, director al organizaţie Amnesty International Moldova. Este cunoscut publicului larg ca militant pentru drepturile omului şi combaterea torturii, scrie Anticorupție.

Teodor Cârnaţ este în prezent profesor universitar la Facultate de Drept din cadrul USM. Anterior acesta a ocupat funcția membru al CSM, fiind desemnat din rândul profesorilor de drept. Înainte de a ajunge în CSM, Cârnaţ a fost consilier municipal în Chişinău. Deşi a fost ales pe listele PL în 2011, a părăsit fracţiunea în februarie 2012, devenind independent. Până a ajunge în funcţii publice, Cârnaţ a fost director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, profesor universitar, avocat, dar şi expert în mai multe proiecte şi ONG-uri.

Candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

Membrii Comisiei speciale vor evalua candidații la funcția de Avocat al Poporului, iar primii doi, care au obținut cel mai mare punctaj, vor fi prezentați Parlamentului. Candidatul care a obținut votul majorității deputaților aleși, va fi numit în funcția de Avocat al Poporului.

Parlamentul a inițiat concurs pentru selectarea a doi candidați la funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman), după demisia Nataliei Moloșag din această funcție.

Între timp, Maia Bănărescu, avocata poporului pentru drepturile copilului, va îndeplini atribuțiile funcției de avocat al poporului, până la numirea de către Parlament a unui nou avocat al poporului.

La 9 decembrie, Parlamentul a aprobat cererea de demisie a Nataliei Moloșag din funcția de Avocată a Poporului, deși Moloșag a anunțat că și-a retras cererea de demisie. Proiectul de hotărâre a fost votat de 82 de deputați.

La 2 decembrie, Natalia Moloșag a depus cerere de demisie din funcția de Ombudsman, după ce a fost surprinsă de mai multe ori, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017. Detalii aici