Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Parlamentul a aprobat cererea…

DOC Parlamentul a aprobat cererea de demisie a Nataliei Moloșag din funcția de Avocată a Poporului, deși Moloșag a anunțat că și-a retras cererea

Colaj ZdG

Parlamentul a aprobat joi, 9 decembrie, cererea de demisie a Nataliei Moloșag din funcția de Avocată a Poporului, deși Moloșag a anunțat că și-a retras cererea de demisie. Proiectul de hotărâre a fost votat de 82 de deputați.

Parlamentul anunță concurs pentru funcția de Avocat al Poporului, odată cu demisia Nataliei Moloșag. Între timp, potrivit proiectului adoptat, Maia Bănărescu, avocată al poporului pentru drepturile copilului, va îndeplini atribuțiile funcției de avocat al poporului, până la numirea de către Parlament a unui nou avocat al poporului.

„Se declară vacantă funcția de Avocat al Poporului în legătură cu cererea de demisie. Maia Bănărescu va îndeplini interimarul funcției de Avocat al Poporului, se menționează în proiect.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, deputatul PAS Dumitru Alaiba ne-a comunicat că parlamentarii aprobă proiecte care sunt incluse pe ordinea de zi „nu și postările de pe Facebook”, referindu-se la anunțul făcut de Natalia Moloșag privind anularea cererii de demisie.

„Noi nu votăm postări de pe Facebook”, a declarat Dumitru Alaiba.

La 2 decembrie, Natalia Moloșag a depus cerere de demisie din funcția de Ombudsman, după ce a fost surprinsă de mai multe ori, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017.

În cadrul unui briefing de presă, Natalia Moloșag a declarat că începând cu 2018, i-a oferit lui Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017, o funcție în cadrul Cabinetului Avocatului Natalia Moloșag pentru a-l ajuta pe clientul său să se reîncadreze în societate. Odată cu numirea în funcția de Avocată a Poporului, Moloșag susține că i-a propus lui Godorog să continue colaborarea, oferindu-i consiliere și oferindu-i, temporar, un post de muncă. Astfel argumentează Natalia Moloșag apariția lui Dumitru Godorog la evenimentele organizate de Oficiul Avocatului Poporului.

La 30 noiembrie, peste 95 de organizații, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic au solicitat explicații publice de la Avocata Poporului privind „statutul în cadrul instituției a cetățeanului Dumitru Godorog”, iar în cazul în care informațiile descrisă în presă se confirmă organizațiile au cerut ca Natalia Moloșag să își dea demisia din funcție.

În septembrie curent, Natalia Moloșag a fost numită de Parlament în funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile omului, pe un termen de 7 ani. ZdG a scris anterior că Natalia Moloșag este de profesie avocată. În 2015, aceasta a fost aleasă în funcția de Decan al Baroului Chișinău. Atunci, pentru ea au votat 283 de avocați. Ulterior, la 22 decembrie 2015, Adunarea Generală Extraordinară a Baroului Chişinău a revocat-o din funcție pe Natalia Moloșag, decanul Baroului Chișinău. În 2020, Natalia Moloșag a reprezentat în instanță interesele Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de atunci la prezidențiale și actuala președintă a R. Moldova. Detalii aici

CITIȚI ȘI: FOTO/ Avocata Poporului, „asistată” de un fost client, condamnat penal pentru proxenetism. Reacția Oficiului Avocatului Poporului