Principală  —  IMPORTANTE   —   Sanatoriul „Moldova” din Odesa, scos…

Sanatoriul „Moldova” din Odesa, scos la licitație. Kulminski: „Guvernul Chicu a abandonat această proprietate”

Foto: wikimapia.or

Sanatoriul „Moldova” din orașul Odessa urmează a fi scos la licitație deși anterior autoritățile de la Chișinău încercau să își restabilească dreptul asupra proprietății respective, după ce în 2008 sanatoriul a fost vândut. Fostul secretar de stat al Ministerului de Externe, expertul Vladislav Kulminski susține că fără acordul R. Moldova această proprietate nu ar fi putu să fie scoasă acum la vânzare și declară că Guvernul Chicu a abandonat această proprietate care ar valora peste 10 milioane de dolari.

Potrivit Dumskaya, licitația urmează să aibă loc la 5 martie, iar prețul inițial de expunere a fost stabilit la peste 9 milioane de euro.

R. Moldova a vândut sanatoriul în 2008. Câștigător al concursului de privatizare a fost desemnat ÎCS «SDY-INVEST GRUP» SRL la următoarele condiţii: – preţul de vânzare 73 300 000 lei, cu achitarea în rate: 50%, ce constituie 36 650 000 lei până la semnarea contractului de vânzare-cumpărare şi restul sumei – în decurs de până la 2 ani. Din motivul neachitării de către cumpărător a sumei integrale, Procuratura Generală a iniţiat în 2009 în instanţă un litigiu de restituire a acestuia în patrimoniului Republicii Moldova. Ulterior, în 2011, prin decizia Curții Supreme de Justiție, a fost dispusă rezilierea contractului de vânzare, doar că, în același timp și instanțele judecătorești din Odesa au recunoscut dreptul de proprietate al «SDY-INVEST GRUP» SRL asupra sanatoriului. În prezent, R. Moldova încearcă prin intermediul instanțelor să obțină recunoașterea dreptului de proprietate.

Kulminski: Guvernul a cedat sanatoriu „Moldova”

Fostul consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminki, declară că Guvernul Sandu a făcut tot posibilul pentru a opri înstrăinarea acestui sanatoriu pentru a-l readuce în proprietatea R. Moldova.

„Problema a fost ridicată la cel mai înalt nivel – președintele Ucrainei, plus autoritățile regionale și orășenești. Procesul de înstrăinare (vânzare) a proprietății a fost oprit, autoritățile Ucrainești și-au manifestat disponibilitatea maximă să se implice în acest proces și să asigure examinarea problemei în fond, restabilind, dacă era cazul, dreptul Moldovei asupra acestei proprietăți prin instanțe de judecată ucrainene. Procesul era foarte promițător pentru Moldova”, spune expertul Vladislav Kulminski.

Potrivit acestuia, faptul că sanatoriul este scos acum la vânzare înseamnă că „Guvernul Chicu a abandonat această proprietate”.

„La nivelul conducerii superioare, guvernul Chicu renunță la pretențiile Moldovei asupra acestei proprietăți – care costă 10 milioane de euro, și, acționând în cârdășie cu campania care și-a procurat sanatoriul în cadrul unei afaceri frauduloase cu Guvernul RM, permite revânzarea acestei proprietăți. De ce oare face acest lucru? Pentru că cineva din acest guvern va primi un „otkat” gras. După cum spun oamenii cu cunoștințe în cauză, tranzacția are loc sub patronajul domnului Andronachi, care s-a întâlnit cu cei care vor câștiga acest concurs și care nu face nimic altceva decât să ducă până la capăt ceea ce a început în cadrul guvernului Filip”, subliniază Kulminski.

Ziarul de Gardă a solicitat o reacție din partea premierului Chicu însă acesta nu a revenit încă cu un răspuns.

Sursa foto: wikimapia.or