Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Râul Lăpușna va avea un…

Râul Lăpușna va avea un plan de management

Râul Lăpușna este un un afluent al râului Prut cu lungimea de circa 70 km, care izvorăște la 2 km Nord-Vest de satul Iurceni, raionul Nisporeni și se revarsă în Prut, lângă satul Tochile-Răducani, raionul Leova. Per total, bazinul hidrografic al râului Lăpușna cuprinde 14 localități: Iurceni, Cristești, Bolțun, Secăreni, Pașcani, Lăpușna, Bălceana, Sofia, Negrea, Cărpineni, Mingir, Voinescu, Sărata-Răzeși și Tochile-Răducani.

Considerat unul dintre cele mai importante râuri din ţară, cu o valoare istorică și peisagistică de neprețuit înscrisă în patrimoniului naţional, râul Lăpuşna se confruntă astăzi cu o criză ecologică profundă, propice să șteargă de pe hartă kilometri întregi din râu. Din păcate, pe parcursul ultimilor ani, teritoriile din imediata apropiere a râului s-au transformat în adevărate colectoare de deșeuri provenite fie din gospodăriile oamenilor, fie de la activitățile economice practicate în zonă.

Având în vedere situația ecologică a râului și necesitatea de revitalizare a acestuia, în urma unui proces intens de consultări cu autoritățile publice locale și regionale din cele trei raioane, și sectorul asociativ din localități, a fost creat Comitetul de sub-bazin al râului Lăpușna, în responsabilitatea căruia intră monitorizarea și gestionarea resursei de apă din râu, în mod rațional și rezonabil.

Pentru aceasta, Comitetul de sub-bazin a elaborat și adoptat un Plan de Management ce urmează a fi implementat de membrii Comitetului cu suportul și implicarea activă a reprezentanților relevanți din teritoriu, adică populația locală, ONG-urile, agenții economici, școlile și alte structuri abilitate. Asociațiile Obștești, de altfel, sunt invitate să participe la procesul de monitorizare a implementării acțiunilor din Plan.

De ce avem nevoie de un plan de management pentru un râu? Necesitatea unui astfel de document vine în contextul adoptării unei abordări bazinale, prin care se iau în considerare limitele naturale ale bazinelor hidrografice. De altfel, în Republica Moldova există și o Lege a Apelor Nr. 272/23.12.2011, care face referință la această abordare și prevede ca resursa de apă din râulețele mici să fie gestionată corect, evitându-se astfel, folosirea irațională a resursei de apă, construcțiile pe malurile râului – consumatoare de apă, pe de o parte și de poluare a apei, solului și aerului, de cealaltă parte.

Totodată, Planul de management cuprinde și o serie de acțiuni de reabilitare a albiei râului Lăpușna, precum: promovarea metodelor agricole prietenoase mediului, identificarea și crearea sistemului de gestionare a deșeurilor, care, din păcate, fie se aruncă în râu, fie se acumulează pe platforme de acumulare neautorizate, predominant, în apropierea râului.

De asemenea, în Plan sunt prevăzute și acțiuni de împădurire a fâșiilor riverane de protecție, stabilirea măsurilor de revitalizare a lacurilor de acumulare, identificarea și reabilitarea pășunilor și a zonelor de agrement, acțiuni de salubrizare și de reabilitare a celor 20 de izvoare ale râului Lapușna.

Așadar, pe lângă managementul integrat al resurselor de apă din râu, existența unui Plan de gestionare, ar aduce o serie de beneficii atât la nivel local, cât și la nivel național, în aspect ecologic, economic, social, cultural și turistic.

Elaborarea Planului de management al râului Lăpușna a fost posibilă în cadrul proiectului „Promovarea managementului integrat al apelor în bazinul râului Lăpușna” implementat de AO EcoContact în colaborare cu AO Pro Dezvoltare Rurală și susținut financiar de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, prin intermediul acordului de implementare a proiectului „Consolidarea Cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova (Faza 1) – SDS ADA”.