Principală  —  IMPORTANTE   —   Promo-LEX anunță că Adrian Glijin,…

Promo-LEX anunță că Adrian Glijin, răpit în 2020 și deținut ilegal în regiunea transnistreană, a fost condamnat de „judecătoria supremă” din stânga Nistrului la 13 ani și 6 luni pentru presupusa „trădare de patrie”

Adrian Glijin, cetățean al R. Moldova răpit în 2020 și deținut ilegal de către structurile de la Tiraspol a fost condamnat vineri, 6 mai, de către „judecătoria supremă” din regiunea transnistreană pentru presupusa „trădare de patrie”. Un anunț în acest sens a fost făcut de către Asociația Promo-LEX.

La 6 mai, Vera Glijin, mama lui Adrian Glijin, răpit în octombrie 2020 și deținut ilegal în regiunea transnistreană, a informat Asociația Promo-LEX că fiul ei a fost „condamnat” de așa-numita „judecătorie supremă” din regiunea transnistreană la 13 ani și 6 luni de detenție.

Pe lângă sentința evident ilegală, dosarul rămâne secret, iar accesul unui medic independent nu este acceptat de către administrația de facto de la Tiraspol.

„Adrian nici măcar nu a primit sentința, iar avocatul transnistrean va face cunoștință cu ea abia la 10 mai. Nu știu ce să fac și unde să mai apelez. Rog încă odată toate autoritățile competente să lupte pentru fiul meu”, a declarat Vera Glijin, mama lui Adrian Glijin.

Promo-LEX solicită implicarea autorităților R. Moldova și a organizațiilor internaționale în soluționarea acestui caz.

„Reiterăm apelurile anterioare și solicităm implicarea plenară a autorităților Republicii Moldova, dar și a organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice pe acest caz. Totodată, în contextul vizitei Secretarului General al ONU în Republica Moldova, în perioada 9 – 10 mai, solicităm autorităților constituționale să abordeze în cadrul discuțiilor cazul lui Adrian pentru a oferi maxim ajutor familiei Glijin, dar și pentru a asigura eliberarea imediată și necondiționată din detenția arbitrară a lui Adrian”, menționează Promo-LEX.

La 7 octombrie 2020, în jurul amiezii, Adrian Glijin a fost răpit de cinci persoane necunoscute, purtând măști, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca. Adrian Glijin are 41 de ani, este căsătorit și are 3 copii, unul dintre care este elev în clasa a VII-a. 

De la răpirea sa și până în decembrie 2021, timp de 435 de zile, Adrian Glijin nu a avut posibilitatea de a-și vedea familia, iar rudele acestuia nu au avut acces la dosar, din motivul „secretizării” acestuia. Detalii aici

Citiți și: Biroul politici de Reintegrare anunță că a solicitat, repetat, așa-numitor autorități de la Tiraspol informații despre starea de sănătate a lui Adrian Glijin și eliberarea necondiționată a acestuia