Principală  —  IMPORTANTE   —   Biroul politici de Reintegrare anunță…

Biroul politici de Reintegrare anunță că a solicitat, repetat, așa-numitor autorități de la Tiraspol informații despre starea de sănătate a lui Adrian Glijin și eliberarea necondiționată a acestuia

sursa: Promo-LEX

Reprezentanții Biroului politici de Reintegrare anunță miercuri, 12 ianuarie, că au remis așa-numitor autorități de la Tiraspol o nouă sesizare prin care solitică informații detaliate despre Adrian Glijin, cetățean al R. Moldova reținut acum mai mult de 15 luni de către structurile de la Tiraspol, și eliberarea necondiționată a acestuia.

Potriviti Biroului politici de Reintegrare, în pofida eforturilor depuse până în prezent, contactul personal cu Adrian Glijin a fost restrecționat. În context, reprezentanții Biroului politici pentru Reintegrare au solicitat examinarea medicală a lui Adrian Glijin.

Adițional la măsurile anterior întreprinse, a fost remisă o nouă sesizare prin canalul de comunicare stabilit către oficiul reprezentantului politic de la Tiraspol și participanții în formatul de negocieri ,,5+2”, fiind reamintit că în pofida multiplelor solicitări ale Chișinăului nu se urmăresc evoluții privind oferirea informațiilor detaliate pe acest caz și eliberarea necondiționată a cetățeanului Republicii Moldova, nu este asigurat accesul apărătorilor drepturilor omului și a celor contractați de rudele apropiate și deși în luna decembrie 2021 a fost organizată o scurtă întrevedere asistată la locul detenției dintre mamă și Glijin A., starea lui de sănătate și motivele aflării în privațiunea arbitrară de libertate așa și nu au fost elucidate, iar contactele ulterioare au fost iarăși restricționate, inclusiv cu rudele apropiate. S-a remarcat că cetățeanul Glijin Adrian se confruntă cu probleme de sănătate care se agravează în condiții inumane de detenție și s-a reiterat necesitatea asigurării posibilității examinării acestuia de către un cadru medical independent, care să ofere și asistența calificată de resort. S-a atras atenția asupra faptului că în legătură cu lezarea abuzivă a drepturilor și libertăților inalienabile ale lui Glijin Adrian, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului este examinată cauza individuală a acestuia, și respectiv, se impune luarea măsurilor urgente pentru restabilirea în drepturile încălcate și atingerea unor rezultate pozitive în lumina respectării prevederilor Convenției Europene pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale din 04 noiembrie 1950 și a standardelor universale în sfera drepturilor omului”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului politici de Reintegrare.

Reprezentanții Biroului politici de Reintegrare susțin că au accentuat faptul că Adrian Glijin este cetățean al R. Moldova și au solicitat preluarea lui Glijin de către reprezentanții organelor de drept competente de pe malul drept al Nistrului în vederea investigării și adoptării măsurilor de resort pe marginea pretinsei cauze intentate în regiune, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Conform Birului politici de Reintegrare, în mesajele Chișinăului a fost evidențiată indispensabilitatea protejării și restabilirii drepturilor fundamentale ale lui Adrian Glijin, asigurării tuturor formelor de asistență necesară, inclusiv medicale și juridice, oferirii accesului neîngrădit al rudelor și al reprezentanților împuterniciți de acestea, și desigur eliberarea imediată din detenție, cu încetarea măsurilor de persecuție.

„A fost relansat apelul către reprezentanții mediatorilor și observatorilor internaționali în cadrul formatului de negocieri ,,5+2” de a avea o contribuție activă pe acest caz, prin luarea măsurilor prompte și cu utilizarea activă a potențialului disponibil pentru a fi marcate progrese palpabile și a fi garantate drepturile și libertățile fundamentale, în conformitate cu exigențele dreptului internațional”, se mai menționează în nota emisă de Biroul politici de Reintegrare.

După 435 de zile de detenție ilegală, la 16 decembrie 2021, Adrian Glijin a fost vizitat pentru prima dată. Potrivit Promo-LEX, după mai multe eforturi ale rudelor și ale Asociației, pe 16 decembrie 2021, mama deținutului Adrian Glijin, a putut să aibă o întrevedere de aproximativ 60 minute în Izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol (SIZO UIN-3 Tiraspol). Întrevederea nu a fost una confidențială și nu a fost posibilă obținerea informațiilor despre starea de sănătate sau învinuirile care-i sunt înaintate deținutului. Detalii aici

La un an de când a fost răpit în toiul zilei de către persoane necunoscute, cetățeanul R. Moldova, Adrian Glijin, se află în continuare întemnițat la Tiraspol. Până în prezent, pretinsele autorități transnistrene refuză să ofere informații despre dosarul deținutului, motivând că informația este cu „grif secret”.

La 7 octombrie 2020, în jurul amiezii, Adrian Glijin a fost răpit de cinci persoane necunoscute, purtând măști, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca. Adrian Glijin are 41 de ani, este căsătorit și are 3 copii, unul dintre care este elev în clasa a VII-a. 

Publicitate
Publicitate