Principală  —  IMPORTANTE   —   Secretarul General al ONU vine…

Secretarul General al ONU vine săptămâna viitoare în R. Moldova

La începutul săptămânii viitoare, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, va întreprinde o vizită de lucru în R. Moldova, unde se va întâlni cu președinta țării Maia Sandu. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, reprezentanții instituției prezindențiale au menționat că vor reveni ulterior cu detalii despre agenda vizitei.

Pe 17 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a discutat cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre provocările cu care se confruntă țara noastră în contextul evoluțiilor de securitate din regiune.

Atunci, Antonio Guterres și-a exprimat solidaritatea și recunoștința pentru efortul autorităților în gestionarea fluxului înalt de refugiați veniți din Ucraina, iar șefa statului a mulțumit pentru ajutorul umanitar oferit de ONU pentru refugiații găzduiți de R. Moldova.

La sfârșitul lunii aprilie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a întreprins o vizită de lucru în Rusia, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Ulterior, Antonio Guterres s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelensky și a vizitat orașele din regiunea Kiev, eliberate de sub ocupația rusă. În timpul vizitei sale din Ucraina, rușii au continuat să bombardeze Kievul.

În urma acestor întrevederi, Rusia și Ucraina, cu suportul ONU și a Crucii Roșii, au ajuns la înțelegerea privind evacuarea civililor de pe teritoriul uzinei „Azovstal” din Mariupol. Pe 5 mai, Antonio Guterres a scris pe pagina sa de Twitter că aproximativ 500 de oameni au fost evacuați de pe teritoriul uzinei din Mariupol.

Vineri, 6 mai, este a 72-a zi de război în Ucraina. Trupele ruse continuă să bombardeze orașele din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării susține că Rusia vrea să preia controlul deplin asupra accesului la Marea Neagră pentru a slăbi economia Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina