Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Promisiuni și mulțumiri din partea…

Promisiuni și mulțumiri din partea oficialilor pentru moldovenii din diasporă

Astăzi, 16 august, la Chișinău a demarat evenimentul dedicat Zilelor Diasporei. În acest an, întâlnirea cu moldovenii veniți din diasporă are loc la Palatul Republicii. Președintele țării Igor Dodon, prim-ministra Maia Sandu, precum și alți membri ai Executivului au participat la acest eveniment.

În mesajul de salut, Igor Dodon a ținut să vorbească despre situația politică din țară.

„Noi ne-am asumat multe riscuri, iar ceea ce s-a întâmplat în luna iunie, va intra in istorie” a declarat Dodon.

Totodată, Igor Dodon a dat asigurări că acordul dintre PSRM și ACUM va fi unul durabil: „Eu sincer îmi doresc și voi face tot posibilul ca acest guvern să meargă înainte pe un mandat întreg, pentru patru ani”.

Dodon a ținut să mulțumească celor plecați peste hotare pentru suportul financiar venit din remitențe: „În 2019, prin remitențe, au venit acasă peste 30 miliarde de lei ceea ce constituie peste 50% din bugetul de stat anual”.

Totodată, acesta a salutat faptul că-n actualul Executiv se regăsesc persoane venite din diasporă.

La rândul său, Maia Sandu a mulțumit celor ce muncesc peste hotare pentru activismul civic de care dau dovadă și pentru încrederea acordată la alegerile parlamentare din 24 februarie.

E mai rar să vezi oameni stând la coadă ore-n șir pentru că vor să voteze și vor să poată influența viitorul țării. Datorită Dvs am obținut un loc în Parlament”, a precizat prim-ministra.

Maia Sandu a dat asigurări că alegerile în diasporă vor fi organizate într-un mod mai simplificat făcând referire la ultimele modificările de la Codul electoral aprobate de Parlament.

„Ne propunem să lucrăm ca oamenii să vrea să revină acasă. E complicat, nu putem spune că lucrurile se vor schimba peste noapte, dar e o prioritate pentru noi de a reforma sistemul medical, educațional și economic”, a mai adăugat prim-ministra.

Prezent la eveniment, ministrul de Externe, Nicu Popescu a spus că R.Moldova își propune un dialog constructiv și cu țările UE, și cu spațiul Estic.

„Scopul nostru este să creăm o bază economică suficientă, astfel încât să nu fim puși în situația de a cere suporturi financiare de la partenerii noștri externi”, a menționat Nicu Popescu.

Oficialul a făcut și mai multe promisiuni cetățenilor moldoveni stabiliți în străinătate.

„Vom reduce de două ori termenul de aşteptare pentru acordarea documentelor moldoveneşti în cadrul misiunilor diplomatice. Am luat măsuri ca diaspora să aibă acces permanent la ambasadorii Republicii Moldova, pentru că ei sunt trimişi peste hotare în slujba cetățeanului” a mai adăugat Popescu.

La eveniment au mai fost prezenți ministrul de Interne, Andrei Năstase, ministrul Economiei, Vadim Brînzan, precum și ministra Finanțelor care i-a încurajat pe moldoveni să revină acasă.

În perioada 16-17 august, Biroul Relații cu Diaspora al Cancelariei de Stat organizează sub patronajul Guvernului Zilele Diasporei în Republica Moldova. Evenimentul se află la a cincea ediție.