Primele rezultate ale analizelor probelor de apă prelevate de la Stația de epurare

Inspectorii de mediu au prelevat probe de apă de la Stația de epurare a apelor uzate după ce municipiul Chișinău a fost învăluit de un miros neplăcut, iar în râul Bîc au fost revărsate ape de o culoare dubioasă.

Astfel, la solicitarea Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău, la 30 august, în comun cu inspectorii de mediu, au fost prelevate trei probe de la Stația de epurare. În urma rezultatelor analizelor de laborator s-a constatat depășirea valorilor-limită de încărcare cu poluanți a apelor uzate.

„Conform rezultatelor analizelor de laborator în proba de apă (proba nr. 1) s-au constatat depășiri ale valorilor-limită de încărcare cu poluanţi a apelor uzate evacuate în corpurile de apă la următorii parametri de calitate: CCO-Cr – de 2,0 ori; N/NH4+– de 43,0 ori; Fosfor total – de 4,28 ori; detergenți – de 49,52 ori . Todată, menționăm că, reziltatele încercărilor probelor de apă stabilesc majorarea concentrațiilor de poluanți în aval față de amonte cu următoarele valori: O2 – de 5,25 ori; CCO-Cr – de 2,68 ori; de N/NH4+ – de  8,9 ori; MS – 3,5 ori; detergenți – de 9,33 ori, este menționat într-un comunicat de presă al Agenției Mediului.

Anterior, primarul general interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci, a declarat că stația de epurare funcționează în regim normal, iar, cel mai probabil, mirosul neplăcut în capitală ar fi provocat de întreprinderile din preajmă.

La rândul său, directorului tehnic, producție, al S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Anatol Lichii, declară că apa de culoare albă de la deversarea în râul Bâc nu are miros urât. Și acesta susține că sursa mirosului urât ar putea avea legătură cu agenții economici din preajmă, dar și depozitările neautorizate de deșeuri menajere.

Totodată, Procuratura Generală a anunțat că s-a autosesizat, în baza informațiilor publicate în presă, referitoare la mirosul neplăcut ce persistă în mun. Chișinău și poluarea râului Bâc și a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a circumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate.

Foto: mediu.gov.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *