Principală  —  IMPORTANTE   —   Primarul Chișinăului, „proeuropeanul” Ion Ceban,…

Primarul Chișinăului, „proeuropeanul” Ion Ceban, evită să răspundă întrebărilor despre susținerea pentru referendumul ilegal din Găgăuzia – presa română

Sursa foto: 7iasi.ro

Aflat într-o vizită la Iași, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a fost evaziv în fața întrebărilor reporterului portalului 7 Iasi legate de susținerea sa pentru referendumul ilegal din Găgăuzia din 2014, care promova aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Kazahstan – Belarus. Ceban, care anterior a fost membru al partidelor Comunist și Socialist, este cunoscut opiniei publice prin protestele pe care le-a coordonat față de integrarea europeană a R. Moldova.

„(…) Astăzi conduc un partid care nemijlocit în documentele programatice ale acestui partid sunt trasate liniile directorii pentru politica externă și integrare europeană. Acolo este transcrisă ca fiind prioritatea zero pentru R. Moldova și implementarea evidentă a standardelor. Este un partid tânăr, un partid nou, este un partid care obține cel mai bun scor în Chișinău la alegerile locale și cred că poate aduce prin exemplele sale și prin acțiunile sale nemijlocit tot ceea ce ține de alinierea R. Moldova, a localităților noastre la standardele UE”, a declarat Ion Ceban pentru presa din România.

Întrebat de ce crede că ar fi un președinte mai bun decât Maia Sandu, edilul a declarat că: „N-am spus niciodată că aș avea ambiții să candidez la prezidențiale. Analiștii, experții se expun. Eu v-am zis ce cred la această etapă”.

Această reacție a lui Ceban stârnește întrebări cu privire la angajamentul său real față de valorile europene, în contextul în care acesta a început să cocheteze cu ideea unei candidaturi la Președinția R. Moldova, prezentându-se ca un „susținător al integrării europene”. Însă, trecutul său politic, caracterizat de poziționări pro-ruse și sprijin pentru acțiuni ilegale, aruncă umbre de îndoială asupra credibilității sale în această privință, notează presa de peste Prut.

Într-un context mai larg, această situație amintește de cazul lui Iurie Roșca, un alt politician din R. Moldova care și-a asumat un rol de „proeuropean” pentru a masca o agendă dublă. Poate că nu ar fi rău dacă autoritățile de la București ar fi mai atente atunci când se asociază cu figuri politice precum Ion Ceban, pentru a evita să fie folosite în scopuri care nu corespund valorilor și intereselor europene.

Între timp, edilul capitalei anunță într-o postare pe Facebook că, la invitația primarului municipiului Iași, Mihai Chirică, a participat astăzi la ceremonia de omagiere a lui Grigore Vieru organizată la Iași, la bustul poetului din Parcul Copou.

În noiembrie 2023, fostul socialist Ion Ceban a câștigat al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău, obținând 50.62%, adică 132 802 de voturi.