Principală  —  IMPORTANTE   —   Poliția despre încălcările înregistrate la…

Poliția despre încălcările înregistrate la protestul de astăzi, organizat de PP „Șor” – „Atenționăm organizatorii protestului că poartă răspundere pentru acțiunile ilegale care sunt admise de protestatari, inclusiv blocarea traseului”

Poliția R. Moldova a anunțat despre înregistrarea mai multor încălcări la cel de-al patrulea protest antiguvernamental organizat de Partidul Politic „Șor” din această duminică.

„Precizăm că, și în cadrul protestului de astăzi am înregistrat mai multe încălcări admise de protestatari (43 de proceduri contravenționale inițiate), despre care va fi anunțată Primăria mun. Chișinău, cea care a autorizat desfășurarea acestui gen de întrunire”, se anunță într-un comunicat oficial al organelor de drept.

Totodată, organele de drept au declarat numărul oficial de protestatari din această duminică, care este de 5 mii de persoane, comparativ cu cel de 60 de mii pe care l-au anunțat organizatorii – PP „Șor”. „Poliția se află la datorie și asigură ordinea publică la acțiunea de protest din centrul capitalei la care participă în jur de 5000 de persoane”, este menționat în anunțul Poliției.

Poliția a venit cu un îndemn către protestatari, oameni aduși organizat din toată țara, să își exercite dreptul la libera exprimare în mod ăașnic și legal.

„În continuare, îndemnăm toți participanții la protest să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, restricțiilor impuse de autorități, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor”, include comunicatul.

Cât privește circulația restricționată de pe străzile din centrul Capitalei, Poliția anunță că doar printr-o dispoziție a Primăriei mun. Chișinău traficul va putea fi restabilit.

„Stimați chișinăuieni, vă atenționăm că bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, perimetrul străzilor Sfatul Țării și Maria Cibotari, este blocat în contextul corturilor instalate de protestatari în urma declarației depuse de organizator și acceptată de Primărie. Corturile pot fi înlăturate și traficul reluat la capacitate normală, doar printr-o dispoziție a Primăriei mun. Chișinău”, se anunță în comunicat.

Reamintim că, începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați în fiecare duminică la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, au fost aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi. Cei care petrec zile și nopți acolo îi spun „orășelul schimbării”. 

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-am primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos:

VIDEO/ Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest – Ziarul de Gardă

„Maia Sandu să dea mândria jos și să se ducă să vorbească cu Putin să-i dea gaz”. Ipoteze false în care cred protestatarii adunați de Partidul „Șor” în centrul Chișinăului – Ziarul de Gardă (zdg.md)

VIDEO/ Scrisoare către protestatarii lui Șor: „Noi nu am fost, nu suntem și nici nu vom fi colonie a Americii, ci mai degrabă suntem colonie cu acte în regulă a Rusiei” – Ziarul de Gardă (zdg.md)