Principală  —  IMPORTANTE   —   Peste 32 de mii de…

Peste 32 de mii de abonamente noi pentru călătoria cu transportul public municipal au fost vândute în decurs de zece zile: cele mai procurate abonamente sunt cele pentru șase luni

Peste 32 de mii de abonamente noi pentru călătoria cu transportul public municipal au fost procurate în Chișinău, începând cu 25 iunie. Primarul capitalei, Ion Ceban, spune că cele mai procurate abonamente au fost cele pentru 6 luni, după care cele pentru o lună și apoi cele pentru 3 luni.

În acest context, primarul capitalei spune că urmează a fi tipărite încă 20 de mii de abonamente noi pentru perioada de 6 luni, „acestea fiind la mare căutare”.

„În această săptămână de către Direcția generală transport public şi căi de comunicaţie, vor fi transmise Direcției generale educație, tineret şi sport, circa 35 de mii de abonamente, pentru elevii claselor 1-4, după care vor fi repartizate la toate instituțiile educaționale și oferite elevilor, începând cu săptămâna viitoare.
Pentru restul categoriilor care beneficiază de gratuități, la fel vor fi repartizate abonamentele prin intermediul Direcției generale asistenţă socială şi sănătate”, a scris Ion Ceban pe Facebook.

Din data de 1 iulie, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în raza municipiului Chișinău este 6 lei. Primăria Chișinău spune că cetățenii care folosesc frecvent transportul public pot să-și procure abonamente, deoarece acestea „vor diminua prețul biletelor până la cinci ori”, în funcție de numărul călătoriilor și durata valabilității abonamentului.

Prețul abonamentelor pentru fiecare categorie de călători:
– călători generali: 234 lei -1 lună, 594 lei – 3 luni, 972 lei – 6 luni;
– elevi: 117 lei – 1 lună, 297 lei – 3 luni, 486 lei – 6 luni;
– studenți: 164 lei – 1 lună, 416 lei – 3 luni, 680 lei – 6 luni;
– personal din domeniul învățământului: 164 lei – 1 lună, 416 lei – 3 luni, 680 lei – 6 luni;
– personal din domeniul medical: 164 lei – 1 lună, 416 lei – 3 luni, 680 lei – 6 luni;
– capi de familii monoparentale: 140 lei – 1 lună, 356 lei – 3 luni, 583 lei – 6 luni;
– familii cu mulți copii: 117 lei – 1 lună, ️297 lei – 3 luni, 486 lei – 6 luni;
– agenți economici: 234 lei – 1 lună, 594 lei – 3 luni, 972 lei – 6 luni.

Categoriile de persoane care beneficiază de călătorii gratuite:
– copiii cu vârsta de până la șapte ani;
– elevii claselor 1-4;
– pensionarii pentru limita de vârstă;
– funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (polițiști, ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat, angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră);
– carabinierii care se află în deplasări de serviciu;
– membrii gărzii populare înregistrați în municipiul Chișinău (care se deplasează în interes de serviciu cu insignă, legitimație și cu purtarea brasardei);
– cetățenii decorați cu distincția de stat ”Ordinul Republicii”, Eroii Uniuniunii Socialiste, persoane decorate cu odinele ”Slava” de trei grade;
– veteranii de război și persoanele cu diferite grade de invaliditate;
– cetățeni de onoare ai municipiului Chișinău;
– angajații Inspectoratului Ecologic de Stat;
– colaboratorii Serviciului de Stat de Curieri Speciali;
– aleșii locali;
– persoanele supuse represiunilor politice;
– ofițerii Serviciului de Informații și Securitate.

Categoriile de persoane care beneficiază de facilități la procurarea abonamentelor de călătorie:
– elevi (cu excepția claselor 1-4);
– studenți;
– personal din domeniul învățământului;
– personal din domeniul medical;
– capi de familii monoparentale;
– familii cu mulți copii.

Lista punctelor de vânzare a abonamentelor pentru călătoria în transportul public municipal o puteți găsi pe site-ul Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație https://dgtpcc.md/?page_id=7492 , pe site-ul www.rtec.md al Regiei Transport Electric Chișinău, cât și pe site-ul www.autourban.md al Parcului Urban de Autobuze.

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat, pe 13 iunie, Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, costului unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie.

Conform proiectului de decizie, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a fost împuternicit de CMC să stabilească valoarea de referință pentru calcularea tarifului de călătorie cu troleibuzul și autobuzul și să aprobe tarifele pentru călătorie în transportul public din municipiul Chișinău.

Tot pe 13 iunie, Primăria Municipiului Chișinău a anunțat că, din 1 iulie tariful la transportul public va fi de 6 lei pentru o călătorie, atât la troleibuz, cât și la autobuz.

După majorarea tarifului pentru călătoriile cu autobuzul sau troleibuzul, autoritățile municipale anunță că, de la 1 iulie, și călătoriile cu microbuzul se vor scumpi. Astfel, o călătorie cu maxi-taxi în raza orașului Chișinău va costa 6 lei.