Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ De astăzi, tariful pentru…

VIDEO De astăzi, tariful pentru o călătorie cu transportul public în Capitală este 6 lei. Ce zic pasagerii despre noua dispoziție

De vineri, 1 iulie 2022, a intrat în vigoare noul tarif la transportul public din Chișinău. Cetățenii care circulă cu troleibuzele și autobuzele au păreri diverse. Unii consideră că prețul este justificat, în contextul majorării tarifului la energia electrică, la combustibil și alte materii prime, iar alții sunt de părere că majorarea bruscă a prețurilor este nejustificată, deoarece până la momentul scumpirii, tariful era doar de doi sau trei lei.

ZdG a discutat cu mai mulți călători din Chișinău, iar răspunsurile, deși diferite, se rezumă la faptul că majorarea taxei în transportul public a fost făcută brusc și nu a fost gândită. Oamenii se plâng de faptul că există prea multe categorii care beneficiază de transport gratuit.

„De ce un pensionar care lucrează și are o pensie bună, trebuie să meargă gratuit, la fel ca și cel care primește o mie sau două? Așa este și în cazul funcționarilor publici care au 15-20 de mii și merg gratuit, iar o familie cu 2-3 copii, mai mari de clasa a patra, trebuie să cumpere atâtea abonamente”, este una dintre discuțiile contradictorii despre noua dispoziție de plată în transportul public din Capitală.


Tariful la transportul public, majorat la 13 iunie curent


Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat la data de 13 iunie, Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători. Prin aceeași decizie, primarul capitalei, Ion Ceban, a fost împuternicit de CMC să stabilească valoarea de referință pentru calcularea tarifului de călătorie cu troleibuzul și autobuzul și să aprobe tarifele pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău.

Anterior, la data de 27 iunie, decizia Consiliului de a majora tariful la transport public a fost atacată de Cancelaria de Stat în instanța de judecată. Ion Ceban, primarul Capitalei a contestat această acțiune. „(…) A fost aprobată decizia Consiliului Municipal Chișinău, a fost emisă dispoziția primarului, ca să ne trezim cu un atac fără precedent a guvernării PAS, ceea ce fac ei ca să-și bată joc în continuare de locuitorii municipiului Chișinău. (…) Ne-am trezit cu cerere de chemare în instanță de contencios administrativ cu privire la anularea deciziei CMC. (…) Nu contează ce se va întâmpla, politica tarifară va merge înainte”, a declarat Ceban.

Câteva zile mai târziu, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) s-a pronunțat în baza acestei dispute între Ion Ceban și CMC de o parte și Cancelaria de Stat, pe de altă parte. „CALM consideră că autoritatea de control a acționat în exces și cea mai bună soluție ar fi o înțelegere amiabilă între părți prin retragerea acțiunii în anulare, adică în spiritul raporturilor de colaborare între APC și APL prevăzute expres de lege”.

Într-o postare făcută anterior de Ion Ceban, primarul mun. Chișinău, în urma acestei decizii de modificare a metodologiei, vor călători gratuit în jur de 200 de mii de pensionari, 40 de mii de copii și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile.

ZdG a scris anterior și despre averile și veniturile declarate de șefii de la RTEC și PUA din ultimul an.