Principală  —  IMPORTANTE   —   De la 1 iulie, o…

De la 1 iulie, o călătorie cu microbuzul în raza capitalei va costa 6 lei. Pentru pasagerii care vor să ajungă în suburbii tariful ar putea fi dublu

Imagine-simbol

După majorarea tarifului pentru călătoriile cu autobuzul sau troleibuzul, autoritățile municipale anunță că, de la 1 iulie, și călătoriile cu microbuzul se vor scumpi. Astfel, o călătorie cu maxi-taxi în raza orașului Chișinău va costa 6 lei.

Potrivit primarului general al capitalei, Ion Ceban, în suburbii, călătoriile cu microbuzul se vor majora în funcție de trasee și kilometraj, și ar putea ajunge până la 12 lei.

În cadrul ședinței de astăzi a CMC, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că, în suburbii, tarifele pentru călătoriile cu microbuzul vor ajunge până la 12 lei, însă nu a precizat care vor fi acestea. Solicitată de Ziarul de Gardă pentru precizări la acest subiect, Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului general al capitalei, a spus că „primarul a explicat foarte clar”.

„Referitor la tarifele pentru maxi-taxi sau rutiere cum sunt numite ele la noi, raza orașului – sectoarele Râșcani, Buiucani, Centru, Botanica, Ciocana – 6 lei. Ceea ce este în afara orașului, în suburbii, nu este vorba despre 12 lei, este vorba despre 40 de bani vehicul-kilometru în funcție de trasee și kilometraj. În mare măsură, poate rămâne 6 lei, poate fi 7 lei, poate fi 8 lei. Astăzi, de exemplu, până la Vadul lui Vodă este 10 lei. Nu mai mult de 12 lei. Asta vreau să cunoască toată lumea, ca să nu existe interpretări eronate în acest sens”, a declarat Ceban în cadrul ședinței de astăzi a CMC.

Săptămâna trecută, pe 13 iunie, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, costului unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie. Totodată, prin aceeași decizie, primarul capitalei, Ion Ceban, a fost împuternicit de CMC să stabilească valoarea de referință pentru calcularea tarifului de călătorie cu troleibuzul și autobuzul și să aprobe tarifele pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău.

Subiectul cu privire la majorarea tarifului pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun a fost dezbătut de CMC aproximativ o lună. La câteva ore după ce consilierii municipali au aprobat metodologia, pe site-ul Primăriei municipiului Chișinău a fost publicat un comunicat prin care se anunța despre majorarea tarifului pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun. Astfel, de pe 1 iulie, tariful pentru o călătorie, atât la troleibuz, cât și la autobuz, pentru oraș și suburbii, va fi de 6 lei. Autoritățile municipale au declarat că 200 de mii de pensionari, 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.

Primăria municipiului Chișinău nu a dat asigurări că odată cu intrarea în vigoare a tarifului de 6 lei pentru o călătorie cu autobuzul sau troleibuzul, cetățenii vor beneficia de condiții mai bune în transportul public.

Odată cu majorarea tarifelor, o persoană care se deplasează la serviciu cu troleibuzul sau autobuzul ar trebui să cheltuiască lunar pentru transportul public 264 de lei. Asta în cazul în care călătorește cu troleibuzul doar de două ori pe zi, ca să meargă și respectiv să revină de la muncă. În cazul cetățenilor care trebuie să schimbe mai multe linii de troleibuz pentru a ajunge la muncă, prețul pentru călătorii ar fi unul și mai mare.