Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul se întrunește, astăzi, în…

Parlamentul se întrunește, astăzi, în ședință pentru a examina propunerea privind declararea stării de urgență

Parlamentul va examina, miercuri, 31 martie, propunerea Guvernului privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova. Biroul permanent al Legislativului a aprobat examinarea acesteia, în ședința plenară de astăzi, cu începere de la ora 14.00.

Motivarea propunerii va fi prezentată de către Prim-ministrul în exercițiu Aureliu Ciocoi. În cadrul ședinței urmează a fi examinat și Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova privind situația pandemică din țară și necesitatea declarării stării de urgență.

Alte subiecte nu au fost incluse în ordinea de zi a ședinței din 31 martie 2021.

Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința de astăzi, cu voturile a cinci membri, raportul la proiectul de Hotărâre privind declararea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada 1 aprilie – 30 mai 2021.

Hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență în R. Moldova, adoptată la 30 martie, a fost publicată miercuri, 31 martie, în Monitorul Oficial.

Cabinetul de miniștri a votat marți, 30 martie hotărîrea de Guvern, care presupune transmiterea Parlamentului a unui raport al Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, privind necesitatea declarării stării de urgenţă.

Lista cu unele dintre restricțiile care vor fi impuse în cazul în care va fi instituită starea de urgență în R. Moldova:

  • Instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară
  • Instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării
  • Introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitare antiepidemice obligatorii
  • Stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile
  • Interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiune de masă

În R. Moldova a mai fost instituită anterior starea de urgență. La 17 martie 2020, când au fost confirmate primele cazuri de COVID-19 a fost declarată starea de urgență la fel pentru 60 de zile.