Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Parlamentul a votat în prima…

Parlamentul a votat în prima lectură un proiect cu privire la instituirea unui moratoriu, pe o perioadă de trei ani, asupra recoltării maselor lemnoase

Foto: Democrația Acasă

Parlamentul a aprobat în cadrul ședinței de vineri, 23 aprilie, un proiect ce prevede instituirea moratoriului, pentru o perioadă de trei ani, asupra recoltării maselor lemnoase. Proiectul are drept scop stoparea tăierilor masive ilicite a pădurilor și conservării resurselor naturale epuizabile.  

Prin implementarea proiectului, autorii propun refacerea suprafeței forestiere și respectarea dreptului oricărei persoane la un mediu ecologic și sănătos.

Conform documentului, se vor permite doar lucrările de igienă și igienizare și în cazuri excepționale pentru prevenirea sau lichidarea consecințelor calamităților naturale, catastrofelor și avariilor tehnogene. La fel, excepții vor fi lucrările privind soluționarea problemelor ce vizează securitatea statului, construcția obiectelor de menire specială: drumuri publice naționale, linii de transport de energie electrică de înaltă tensiune, conducte de gaze sau petrol conform prevederilor art.78 alineatul (2) al Codului silvic.  

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, problema defrișării ilicite este una cronică, moștenită de mai mulți ani. În urma controalelor efectuate în cursul lunii mai a anului 2020, la primul control au fost depistate –  45% tăieri ilegale, iar la al doilea control – 22%.