Principală  —  IMPORTANTE   —   O companie din România va…

O companie din România va construi apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă, din Iași, mai multe raioane din R. Moldova. Guvernele de la București și Chișinău au semnat un acord în acest sens

Foto simbol

Guvernul în exercițiu al R. Moldova și Guvernul de la Bucrurești au semnat joi, 20 mai, Acordul privind reglementarea construirii unor apeducte. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Ambasadei României în R. Moldova printr-un comunicat de presă.

Potrivit acordului, o companie din România urmează să construiască o conductă ce va subtraversa râul Prut și care va asigura raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești cu apă potrabilă.

România și Republica Moldova au încheiat în data de 20 mai 2021, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte. Acordul menționat a fost semnat pentru Guvernul României de Daniel Ioniță, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, iar pentru Guvernul Republicii Moldova de Ghenadie Iurco, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Acordul are un caracter de noutate, oferind cadrul juridic necesar pentru ca o companie din România să construiască apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași din România în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din Republica Moldova, între localitățile: Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova) și în sectorul localității Tabăra (România)”, se menționează în comunicatul emis de către Ambasada României în R. Moldova.

În octombrie 2020, Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu a dat aviz pozitiv la semnarea proiectului Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind reglementarea construcțiilor unor apeducte. Investiţiile vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă şi de canalizare din România.