Principală  —  IMPORTANTE   —   Numărul cazurilor de gripă sezonieră…

Numărul cazurilor de gripă sezonieră și infecții respiratorii acute severe, în descreștere. Precizările Ministerului Sănătății

Imagine-simbol

Numărul cazurilor de gripă sezonieră, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS) și infecţii respiratorii acute severe (SARI) este în descreștere, informează marți, 7 februarie, autoritățile din sănătate.

Astfel, în perioada 30 ianuarie – 5 februarie, au fost înregistrate 10 074 de cazuri de IARCS, cu 8,8 % mai puține în comparație cu săptămâna precedentă, 65 – gripă sezonieră, față de 103 cazuri, câte au fost săptămâna anterioară, și 358 – SARI. Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) precizează că se atestă o scădere continuă inclusiv în municipiul Chișinău.

„De asemenea, numărul internărilor s-a redus cu circa 14%, în raport cu săptămâna anterioară. Respectiv, în instituțiile medico-sanitare au fost spitalizate cu gripă 37 de persoane și cu IARCS – 246. De asemenea, informăm că, nu au fost înregistrate decese provocate de gripă sau alte infecții respiratorii acute”, anunță reprezentanții MS.

În total, în acest sezon, au fost confirmate 1 442 de cazuri de gripă, 181 276 – IARCS și 7 561 – SARI.

Autoritățile din sănătate îndeamnă populația să poarte măști de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate, să respecte distanța, de cel puțin un metru, față de persoanele care tușesc sau strănută.

Pe 10 ianuarie curent, MS a anunțat că în R. Moldova a fost înregistrat primul caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale, în sezonul 2022-2023.

Ulterior, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că tânărul, care a decedat în urma complicaților infecției gripale, s-a adresat prea târziu la medic. Astfel, la momentul adresării și spitalizării, acesta imediat a fost transferat în secția de terapie intensivă.

Pe 14 ianuarie, Ministerul Sănătății (MS) informa despre alte două decese confirmate din cauza virusului gripal. Potrivit autorităților din sănătate, ambele cazuri au fost înregistrate pe 13 ianuarie, victimele fiind doi bărbați de 54 și, respectiv, 52 de ani. Peste zece zile, la data de 23 ianuarie, șeful Direcției generale asistență socială şi sănătate din Chișinău, Boris Gîlca, a anunțat că în Chișinău a fost înregistrat un alt caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale.