Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Ministerul Sănătății anunță…

ULTIMA ORĂ Ministerul Sănătății anunță alte două decese confirmate din cauza virusului gripal

Imagine-simbol

Ministerul Sănătății (MS) informează sâmbătă, 14 ianuarie, despre alte două decese confirmate din cauza virusului gripal. Potrivit autorităților din sănătate, ambele cazuri au fost înregistrate pe 13 ianuarie, victimele fiind doi bărbați de 54 și, respectiv, 52 de ani.

Cel din urmă caz se referă la flurona – coinfecție a virusului care cauzează gripa și a virusului SARS-CoV-2. Ambele cazuri au fost notificate la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și sunt în proces de examinare, precizează reprezentanții MS.

„Reiterăm că riscul infectării cu gripă și alte infecții respiratorii virale acute poate fi redus prin respectarea măsurilor de prevenire, precum: evitarea aglomerațiilor; purtarea măștii de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate; respectarea distanței față de persoanele care prezintă simptome respiratorii; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului; vaccinarea antigripală.

La apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune consultați medicul de familie”, anunță MS.

Pe 10 ianuarie curent, MS anunța că în R. Moldova a fost înregistrat primul caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale, în sezonul 2022-2023.

Ulterior, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că tânărul, care a decedat în urma complicaților infecției gripale, s-a adresat prea târziu la medic. Astfel, la momentul adresării și spitalizării, acesta imediat a fost transferat în secția de terapie intensivă.