Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministra Sănătății, despre tânărul care…

Ministra Sănătății, despre tânărul care a decedat în urma complicațiilor infecției gripale: „Este rezultatul unei adresări tardive”

Imagine-simbol

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că tânărul care a decedat în urma complicaților infecției gripale s-a adresat prea târziu la medic. Astfel, la momentul adresării și spitalizării, acesta imediat a fost transferat în secția de terapie intensivă și intubat.

Ministra mai spune că în prezent se menține „o linie stabilă de infecții prin gripă” și îndeamnă cetățenii să respecte în continuare măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă sezonieră. Declarațiile au fost făcute, pe 11 ianuarie, în cadrul ședinței Guvernului.

„Constatăm cu regret că avem primul caz de deces în urma complicaților infecției gripale la un tânăr, care s-a adresat foarte tardiv. La momentul adresării și spitalizării, imediat a fost transferat în secția de terapie intensivă și intubat. Acesta este rezultatul unei adresări tardive, tocmai la a cincea zi de boală, probabil a fost un caz mai complicat, cu pneumonie. Rugăm cetățenii R. Moldova să mențină un comportament cu un grad înalt de protecție”, a declarat Ala Nemerenco.

Ministra Sănătății spune că în prezent se menține „o linie stabilă de infecții prin gripă”, dar „aceasta nu înseamnă că ea nu crește în continuare”.

„La momentul de față avem, pe perioada a trei săptămâni, o linie stabilă de infecții prin gripă. Aceasta nu înseamnă că ea nu crește în continuare, deoarece vârful epidemiologic vine mai mult spre încăputul lunii februarie, luând în considerare datele anilor trecuți. La infecțiile virale respiratorii chiar avem o scădere comparativ cu săptămâna trecută și, de asemenea, avem scădere în numărul de spitalizări, inclusiv la copii. Presiunea este în continua foarte mare”, a mai declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat pe 10 ianuarie 2023 că în R. Moldova a fost înregistrat primul caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale, în sezonul 2022-2023.

Conform autorităților din sănătate, în prima săptămâna a anului 2023 s-a înregistrat o scădere a numărului cazurilor de infecții respiratorii virale acute, iar numărul cazurilor de gripă se menține la un nivel relativ constant pe parcursul a trei săptămâni. Totodată, autoritățile constată o diminuare a cazurilor inclusiv în municipiul Chișinău, unde sunt raportate cele mai multe îmbolnăviri.

„În perioada 2-8 ianuarie, au fost înregistrate 12 579 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS), 488 – infecţii respiratorii acute severe (SARI) și 210 – gripă sezonieră.

De asemenea, instituțiile medicale raportează reducerea numărului de internări, în perioada menționată fiind spitalizate cu gripă 152 de persoane, iar cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare – 318. Cele mai multe internări în spitale, din cauza infecțiilor respiratorii acute și gripei sunt în rândul copiilor, pondere care se atestă în fiecare sezon pandemic, potrivit specialiștilor.

În săptămâna 2-8 ianuarie a fost înregistrat și un caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale, primul în Republica Moldova, în sezonul 2022-2023”, anunță reprezentanții MS.

Autoritățile din sănătate îndeamnă populația să respecte măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă sezonieră, precum: evitarea aglomerațiilor; purtarea măștilor de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate; respectarea distanței, de cel puțin un metru, față de persoanele care tușesc sau strănută; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului; vaccinarea antigripală.

„Pentru inițierea la timp a tratamentului consultați medicul de familie la apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune. La prezența semnelor de boală se recomandă evitarea frecventării instituțiilor preșcolare sau școlare”, arată un comunicat al Ministerului.

În sezonul 2022-2023 au fost confirmate în total 932 de cazuri de gripă, 136 026 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 5 906 de infecţii respiratorii acute severe.