Principală  —  IMPORTANTE   —   Noi detalii despre captura de…

Noi detalii despre captura de 1, 5 milioane de euro nedeclarați depistați la vama Leușeni. Legăturile dintre un reprezentant al companiei care gestionează tirul și o federație sportivă din Moldova

ZdG a constatat că tirul în care au fost găsiți sâmbătă, 18 aprilie, aproximativ 1,5 milioane de euro, aparține companiei de transport internațional de mărfuri „Disofi-Trans” SRL. Aceasta efectuează curse regulate spre Cehia, Serbia, Bulgaria, Grecia și Germania.

Unul dintre reprezentanții companiei apare în mai multe imagini alături de reprezentanții Federației de Box Thailandez, care, la rându-i, sunt apropiații lui Dorin Damir și Constantin Țuțu.

Portalul deschide.md a scris duminică, 18 aprilie, că banii ar fi provenit din contrabanda cu țigări și ar fi aparținut fraților Tătăroi/Mardari, originari din Băcioi, localitatea de baștină a lui Constantin Țuțu.

Sâmbătă, la vama Leușeni au fost găsiți 1,5 milioane de euro, nedeclarați

Serviciul Vamal a depistat sâmbătă, 18 aprilie, la intrarea în punctul vamal Leușeni, într-un TIR de marca Mercedes, pachete pline cu valută nedeclarată. Conform procedurilor, TIR-ul a fost supus verificărilor, iar în timpul controlului de rigoare, vameșii au depistat în cabina șoferului mai multe pachete și cutii cu bancnote de 20 și 50 de euro, nedeclarați.

Fiind numărate toate bancnotele s-a stabilit că suma ar fi de aproximativ 1,5 milioane de euro de euro, iar despre acest caz au fost sesizate toate organele abilitate, inclusiv Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Contactați de Ziarul de Gardă, reprezentanții Serviciului Vamal au refuzat să ne ofere mai multe detalii despre acest caz și ne-au redirecționat către PCCOCS. Ion Caracuian, șeful PCCOCS, ne-a spus că mai multe detalii vor fi oferite parcursul zilei de astăzi, 20 aprilie.

ZdG a constatat că tirul în care a fost depistată suma de bani aparține companiei de transport internațional de mărfuri „Disofi-Trans” SRL. Aceasta efectuează curse regulate spre Cehia, Serbia, Bulgaria, Grecia și Germania.

Potrivit informațiilor publice, compania este fondată de Valentina Vizir, fiind administrată de către Dina Rusu.

Ziarul de Gardă a contactat-o pe directoarea companiei. Aceasta a confirmat că șoferul este angajat la compania pe care o administrează, dar și că TIRul prins la vamă cu 1, 5 milioane de euro, aparține companiei pe care o conduce. Aceasta însă a refuzat să ofere mai multe detalii despre acest caz.

Dina Rusu- Directoarea companiei Disofi-Trans SRL

 Șoferul este angajat al companiei noastre. Dar de ce aveți atâtea întrebări și cereți atâtea detalii. Eu nu am mai avut sărbătoare zilele acestea, ne-a zis aceasta, după care a închis.

ZdG a mai constatat că firma în care au fost găsiți banii este fondată de Valentina Vizir. De administrarea companiei se ocupă însă și soțul ei, Eugen.

Valentina Vizir și soțul său, Eugeniu

L-am telefonat și pe acesta la un număr de telefon mobil, doar că nu a răspuns, la fel cum nu au răspuns nici alți reprezentanți ai companiei.

Eugen – soțul Valentinei Vizir, Valentina Vizir, Dina Rusu și soțul ei

Portalul deschide.md a scris duminică, 19 aprilie, cu referire la surse apropiate anchetei că banii ar fi provenit din contrabanda cu țigări, iar beneficiarul lor este unul dintre frații Tătăroi (Mardari), despre care presa a scris anterior că este un apropiat al fostului deputat democrat, Constantin Țuțu. Vladimir Mardar, cunoscut în lumea interlopă ca „Vova” sau „Tataroi” (inițial numele său de familie era „Tataroi” însă, din cauza problemelor cu legea, și-a schimbat numele de familie în „Mardar”). 

ZdG a constatat că Eugen, soțul Valentinei Vizir apare în mai multe fotografii comune cu reprezentați ai Clubului de Box thailandez „Thai-Boxing Club”. Acesta este în fotografii alături de Constantin Bolea, cel care, în 2015, a fost ales președintele Federației de Box thailandez din Moldova. Astăzi, Bolea este vicepreședintele acestei Federații.

Eugen – Soțul Valentinei Vizir
Eugen – Soțul Valentinei Vizir alături de Constantin Bolea – vicepreședintele acestei Federații.

UPDATE: Președintele Federației de Box thailandez din Moldova, Artur Grosu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că Eugen Vizir, soțul Valentinei Vizir, nu are nicio tangență cu această federație de sport. Acesta a mai spus că nu l-a văzut în cadrul activităților și că nu cunoaște ce legătură ar avea acesta cu vicepreședintele Constantin Bolea.

Eugen – Soțul Valentinei Vizir alături de Constantin Bolea – vicepreședintele acestei Federații.
Eugen – Soțul Valentinei Vizir alături de Constantin Bolea – vicepreședintele acestei Federații.

În 2015, la evenimentul de deschidere a Federației a fost prezent Dorin Damir, finul fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, dar și fostul deputat, apropiat de familia Tătăroi/Mardari, Constantin Țuțu.

Potrivit Servicului Vamal, cazul a fost avut loc sâmbătă, 18 aprilie, la postul vamal Leușeni, pe sensul de intrare în țară, în jurul orei 11:00.