Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministerul Sănătății: Numărul îmbolnăvirilor de…

Ministerul Sănătății: Numărul îmbolnăvirilor de gripă și viroze, în scădere în ultima săptămână

Sursa foto:ms.gov.md

În R. Moldova se înregistrează o descreștere continuă a numărului cazurilor de infecții respiratorii acute, anunță Ministerul Sănătății (MS). În a patra săptămână a anului curent, 23-29 ianuarie, au fost înregistrate 103 cazuri de gripă sezonieră, 11 052 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS) și 409 – infecții respiratorii acute severe (SARI).

Potrivit MS, se atestă o tendință de reducere inclusiv a internărilor, în perioada menționată fiind spitalizate cu gripă 57 de persoane, iar cu IARCS – 279. În săptămâna 23–29 ianuarie, nu au fost înregistrate cazuri de deces, mai spun responsabilii din sănătate.

„În total, în acest sezon, au fost confirmate 1 377 de cazuri de gripă, IARCS – 171 202 cazuri și SARI – 7 203”, anunță Ministerul Sănătății.

Pe 10 ianuarie curent, Ministerul Sănătății a anunțat că în R. Moldova a fost înregistrat primul caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale, în sezonul 2022-2023.

Ulterior, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că tânărul, care a decedat în urma complicaților infecției gripale, s-a adresat prea târziu la medic. Astfel, la momentul adresării și spitalizării, acesta imediat a fost transferat în secția de terapie intensivă.

Pe 14 ianuarie, Ministerul Sănătății (MS) informa despre alte două decese confirmate din cauza virusului gripal. Potrivit autorităților din sănătate, ambele cazuri au fost înregistrate pe 13 ianuarie, victimele fiind doi bărbați de 54 și, respectiv, 52 de ani. Peste zece zile, la data de 23 ianuarie, șeful Direcției generale asistență socială şi sănătate din Chișinău, Boris Gîlca, a anunțat că în Chișinău a fost înregistrat un alt caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale.

Ministerul Sănătății menționează că riscul infectării cu gripă și alte infecții respiratorii virale acute poate fi redus prin respectarea măsurilor de prevenire, precum: evitarea aglomerațiilor; purtarea măștii de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate; respectarea distanței față de persoanele care prezintă simptome respiratorii; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului; vaccinarea antigripală.

La apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune consultați medicul de familie.