Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Educației anunță alocarea a…

Ministerul Educației anunță alocarea a peste 310 milioane de lei pentru modernizarea universităților și domeniului cercetării. Lista instituțiilor care vor beneficia de finanțare și cum vor fi folosiți banii

Guvernul a alocat 290 de milioane de lei pentru treisprezece universități din R. Moldova și 23 de milioane de lei pentru domeniul cercetării. Anunțul a fost făcut vineri de ministrul Educației, Anatolie Topală, în cadrul unei conferințe de presă.

„Modernizarea înseamnă, în viziunea noastră, să se aloce resurse publice oamenilor și instituțiilor care performează, astfel încât să generăm o dinamică a succesului. Vrem să valorizăm excelența, să cultivăm talentul, să facem din educație activitatea care ne unește în jurul tinerilor noștri. Această reorganizare a instituțiilor vine cu bani în plus, de aceea astăzi anunț o primă alocare de fonduri cu efect imediat către universități și cercetători”, a spus Topală.

Potrivit ministrului, alocarea fondurilor de circa 290 de milioane a fost aprobată cu vot unanim joi, 14 iulie, de către Comitetul de Evaluare Multidisciplinar constituit din reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării (MEC), Ministerului Finanțelor, Cancelaria de Stat și alți experți naționali întruniți în ședință.

Dintre entitățile care au fost selectate de către comisia de concurs pentru finanțare, șapte sunt instituții de învățământ superior publice:

  • Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” – 43,3 milioane de lei;
  • Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” – 43,1 milioane de lei;
  • Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul – 9,1 milioane de lei;
  • Universitatea de Stat din Moldova – 42 de milioane de lei;
  • Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți – circa 40 de milioane de lei;
  • Academia de Studii Economice a Moldovei – 12,6 milioane de lei;
  • Universitatea Tehnică a Moldovei – 43,2 milioane de lei;

„Suma totală, de 233 de milioane de lei, urmează să fie utilizată pentru modernizarea și dotarea sălilor de studii, laboratoarelor, centrelor de cercetare și modernizarea programelor de studii”, a precizat ministrul Educației.

Potrivit autotităților din Educație, drept rezultat al implimentării acestor proiecte aprobate, urmează să fie renovate și dotate cu echipamente 52 de laboratoare și centre de cercetare, 67 de săli de curs și 18 centre didactice și de consiliere pentru studenți.

„Peste 20 de mii de studenți și circa 1500 de cadre didactice vor beneficia de aceste investiții”, susține Anatolie Topală.

Totodată, ministrul Educației anunță că comisia de concurs a selectat șase colegii pedagogice pentru a fi finanțate:

  • Colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca – circa 11 milioane de lei;
  • Colegiul „Iulia Hașdeu” din Cahul – 6,8 milioane de lei;
  • Colegiul Pedagogic „Mihail Ciachir” din Comrat – 7,7 milioane de lei;
  • Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău – 16,2 milioane de lei;
  • Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei – 4,3 milioane de lei;
  • Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți – 9,3 milioane de lei;

„Banii vor fi investiți în renovarea instituțiilor și dotarea sălilor de studii”, subliniază Topală.

Cei circa 290 de milioane de lei reprezintă prima alocare de fonduri în sistemul de învățământ, iar ce-a de-a doua urmează să fie acordată la începutul anului 2023.

„Pentru domeniul cercetării va fi alocată suma de 23 de milioane de lei. Acești bani vor fi investiți în oamnei, pentru ai încuraja să facă cercectare la noi, acasă”, susține ministrul.

În acest an, admiterea la studii va fi realizată în 13 instituții publice de învățământ superior, începând de luni, 25 iulie. Angajații instituțiilor absorbite vor fi transferați în instituțiile cu care fuzionează, iar studenții înscriși vor fi, la fel, transferați la universități la aceleași programe de studii, cu aceleași taxe stabilite anterior.

Mai multe instituții de învățământ superior din R. Moldova vor fi reorganizate prin fuziune. Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 13 iulie, un proiect de lege în acest sens, în timp ce mai multe persoane protestau în fața Guvernului împotriva reformei învățământului superior.