Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul de Externe al R.…

Ministerul de Externe al R. Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu tensionarea situației la frontiera dintre UE și Belarus

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene își exprimă îngrijorarea profundă în legătură cu tensionarea situației la frontiera dintre Uniunea Europeană și Belarus.

Concentrarea masivă în această parte a Europei a persoanelor originare din alte regiuni geografice îndepărtate indică asupra caracterului organizat al fluxului de migranți. Considerăm inacceptabil faptul că sănătatea și viața persoanelor aflate în regiunea de frontieră este pusă în pericol din cauza condițiilor dificile. Este regretabil faptul că această criza conduce la agravarea tot mai profundă a relațiilor între Uniunea Europeană și Republica Belarus. Provocarea unor astfel de crize nu generează niciun beneficiu, iar persoane care se află în epicentrul situației vor avea doar de suferit. În circumstanțele actuale este necesară sistarea concentrării migranților în zona frontierei și asigurarea accesului organizațiilor internaționale pentru acordarea ajutorului umanitar. De asemenea, considerăm necesare acțiuni orientate spre detensionarea politică a situației cu implicarea tuturor actorilor relevanți, se arată într-un comunicat al MAEIE.

La 21 iunie curent, Consiliul UE a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 78 de persoane și a opt entități din Belarus. Această decizie a fost luată având în vedere escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus și reprimarea violentă a societății civile, a opoziției democratice și a jurnaliștilor. În plus, șapte persoane și o entitate care fac obiectul acestei noi serii de măsuri restrictive au fost desemnate în legătură cu aterizarea forțată și ilegală a unui zbor Ryanair la Minsk, Belarus, la 23 mai curent.

În urma tulburărilor politice din Belarus și a măsurilor restrictive adoptate de UE, în iunie curent, Belarus a început să organizeze zboruri și călătorii interne pentru a facilita tranzitul migranților către UE, mai întâi către Lituania, apoi către Letonia și Polonia. Majoritatea migranților – cetățeni irakieni, afgani și sirieni.

Sosirile neregulamentare în Lituania în 2021 sunt de peste 50 de ori mai numeroase decât sosirile din 2020. Polonia și Letonia au înregistrat, de asemenea, o creștere considerabilă a numărului de treceri neregulamentare ale frontierei din Belarus.

La 25 iunie curent, liderii UE au condamnat orice încercare a unor țări terțe de a folosi migranții drept instrumente în scopuri politice. La 9 noiembrie 2021, Consiliul UE a adoptat o suspendare parțială a Acordului UE-Belarus privind facilitarea eliberării vizelor pentru funcționarii care au legături cu regimul din Belarus.

Citiți și: