Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consiliul UE suspendă dispozițiile privind…

Consiliul UE suspendă dispozițiile privind facilitarea eliberării vizelor pentru funcționarii regimului din Belarus

Consiliul UE a adoptat o decizie de suspendare parțială a aplicării acordului UE-Belarus privind facilitarea eliberării vizelor. Această decizie reprezintă un răspuns la atacul hibrid în curs lansat de regimul belarus.

Suspendarea vizează dispozițiile care exonerează de obligația de a deține documente justificative, reglementează eliberarea de vize cu intrări multiple și reduc taxele de solicitare a vizelor, astfel cum se aplică funcționarilor regimului din Belarus. Această decizie nu va afecta cetățenii obișnuiți din Belarus, care vor continua să se bucure de aceleași beneficii în temeiul acordului de facilitare a eliberării vizelor ca și în prezent.

„Condamnăm cu fermitate și respingem instrumentalizarea continuă a migrației de către regimul din Belarus. Este inacceptabil ca Belarusul să se joace cu viețile oamenilor în scopuri politice. Decizia de astăzi demonstrează încă o dată angajamentul nostru comun de a continua contracararea acestui atac hibrid în curs”, a declarat Aleš Hojs, ministrul de interne al Sloveniei și președintele Consiliului Afaceri Interne.

Acordul UE-Belarus privind facilitarea eliberării vizelor a intrat în vigoare la 1 iulie 2020, în paralel cu acordul de readmisie UE-Belarus. Scopul acordului este de a facilita eliberarea vizelor de scurtă ședere și, prin urmare, de a contribui la consolidarea contactelor interpersonale și la împărtășirea valorilor și a principiilor democratice.

În urma tulburărilor politice din Belarus și a măsurilor restrictive adoptate de UE, în iunie 2021 Belarus a început să organizeze zboruri și călătorii interne pentru a facilita tranzitul migranților către UE, mai întâi către Lituania, iar apoi către Letonia și Polonia. Belarus a anunțat, de asemenea, la 28 iunie 2021, că va suspenda acordul de readmisie cu UE. Aceste acțiuni, potrivit Consiliului UE, încalcă principiile fundamentale pe baza cărora a fost încheiat acordul de facilitare a eliberării vizelor și contravin intereselor UE.